Újra erősödik a migrációs nyomás a határainkon

A határok védelme fontosabb, mint valaha – hangsúlyozta Dömötör Csaba arra reagálva, hogy a rendőrség közölte: újra egyre intenzívebbé válik a migrációs nyomás hazánkon. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója figyelmeztetett: idén január és november között kétszer annyian próbáltak átjutni a határokon, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Magyar Nemzet
2019. 12. 02. 6:05
Migrants living in tents at Bosnia-Croatia border face harsh winter
Cipőosztásra váró menekültek Bosznia-Hercegovinában – egyre zsúfoltabb a balkáni útvonal is Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyre erősebb migrációs nyomás ­miatt Németh Szilárd összehívta a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetét. A testületet vezető kormánypárti politikus tegnapi sajtótájékoztatóján veszélyesnek és mindenki számára figyelmeztetőnek nevezte az ország déli határán és a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs helyzetet. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, csaknem százezer migráns gyülekezik a Nyugat-Balkánon, és noha egyelőre rendezett a helyzet, a szituáció a 2015-ös válsághoz kezd hasonlítani, és ha a migránsokat nekieresztik a magyar határnak, abból nagy baj lehet; nekünk erre fel kell készülnünk.

Szintén lényeges – mondta ­Németh Szilárd –, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta: a tranzitzónában tartózkodás nem számít fogva tartásnak. Hozzátette, az utóbbi hetek eseményei azt mutatják, hogy a migránsok már a föld alatt, alagutakon át is próbálnak bejutni az országba. ­Németh Szilárd bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt mára összehívta az általa vezetett bevándorlásellenes kabinetet, amely 2018 októbere óta működik.

A fokozódó veszélyre a rendőrség is figyelmeztetett, a Police.hu közzétett egy videót is, amely bemutatja, hogy az illegális bevándorlók különböző módszerekkel próbálnak átjutni a déli határkerítésen. A rendőrség szerint a migránsok folyamatosan érkeznek, egyre intenzívebb az illegális bevándorlás. Mint írták, a biztonsági határzár mellett a rendőrök folyamatos jelenléte elengedhetetlen a déli határszakasz megfelelő őrizete érdekében.

Hazánk területén egy nap alatt, november 29-én a rendőrök és a katonák összesen száz jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, 12 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben, további 39 határsértőt elfogtak, egy személy ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – olvasható a rendőrség honlapján.

A rendőrségi videón látható, hogy a kerítésen is megpróbálnak átjutni
Fotó: Police.hu

Dömötör Csaba Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: aki bármilyen okból azt gondolná, hogy mérséklődött az Európára nehezedő migrációs nyomás, nézze meg a rendőrségi felvételeket.

– Amit 2015 óta láttunk, az még csak a kezdet. Csak Törökországban mil­liók várnak arra, hogy Európa felé indulhassanak. A határok védelme fontosabb, mint valaha – tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Cipőosztásra váró menekültek Bosznia-Hercegovinában – egyre zsúfoltabb a balkáni útvonal is
Fotó: Reuters

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió műsorában azt mondta, idén január és november között több mint 11 400-an kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly ugyanebben az időszakban ­5400-an. Hangsúlyozta, a magyar kormány nagy reményeket fűz a migrációs politika megváltozásához, amit az új Európai Bizottság elnöke jelzett.

Már félmilliónál többen kértek menedéket Európában

Összesen 516 ezer menedékkérelmet regisztráltak az idei első kilenc hónapban Európában, ami csaknem tíz százalékkal több a 2018 azonos időszakival összehasonlítva – ez derült ki az Euró­pai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által közzétett jelentésből. Szeptemberben 59,3 ezer nemzetközi védelem iránti igényt nyújtottak be euró­pai (uniós és nem uniós) országokban, ami augusztushoz képest hatszázalékos növekedést jelent. Így is elmarad azonban a júliusban benyújtott kérelmek számához mérten, ami megközelítette a 63 ezret, ami 2017 márciusa óta a legmagasabb regisztrált érték volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.