Már félmilliónál többen kértek menedéket Európában

Összesen 516 ezer menedékkérelmet regisztráltak az idei első kilenc hónapban Európában, ami csaknem tíz százalékkal több a 2018 azonos időszakival összehasonlítva.

2019. 12. 02. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 516 ezer menedékkérelmet regisztráltak az idei első kilenc hónapban Európában, ami csaknem tíz százalékkal több a 2018 azonos időszakival összehasonlítva – ez derült ki az Euró­pai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által közzétett jelentésből. Szeptemberben 59,3 ezer nemzetközi védelem iránti igényt nyújtottak be euró­pai (uniós és nem uniós) országokban, ami augusztushoz képest hatszázalékos növekedést jelent. Így is elmarad azonban a júliusban benyújtott kérelmek számához mérten, ami megközelítette a 63 ezret, ami 2017 márciusa óta a legmagasabb regisztrált érték volt.

A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriaiak, az afgánok és a venezue­laiak tették ki szeptemberben, továbbra is e három állampolgársággal rendelkezők nyújtották be az Európában regisztrált összes kérelem egynegyedét. Őket követték a pakisztániak, törökök, irakiak, kolumbiaiak, irániak, albánok és nigériaiak. A pakisztániak által benyújtott kérelmek száma nőtt leginkább, 21 százalékkal augusztushoz képest az előb­biekben felsorolt nemzetiségek kö­rében, akiket az albánok (16 százalék), illetve az afgánok (14 százalék) követtek.

Fontos megjegyezni, hogy a török állampolgárok esetében ez már a harmadik egymást követő hónap volt, amikor több kérelmet nyújtottak be, mint bármikor az év első felében. Fontos kiemelni, hogy jelentősen nőtt a Latin-Amerikából érkező migránsok száma. A venezuelai állampolgárok idén szep­tember végéig 41 százalékkal több kérelmet nyújtottak be, mint egy évvel ezelőtt, míg a salvadoriak 43, a hondura­siak 83, a kolumbiaiak 102, a nicara­guaiak pedig 154 százalékkal többen kerestek menedéket Európában. Érdekes változás, hogy a migránsválság tetőzése óta idén először Franciaországban (és nem Németországban) nyújtották be a legtöbb menedékkérelmet – erről ­Christophe Castaner francia belügyminiszter nyilatkozott a napokban.

Az EASO jelentéséből kiderült az is, hogy az év első kilenc hónapjában meghozott pozitív határozatok 69 százaléka menekültstátust biztosított a kérelmezők számára, e döntések száma megközelítette a százezret. Közben szep­tember végéig csaknem 508 ezer kérelem volt függőben Európában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.