Zsaroló banda terrorizálta egy kozmetikai cég vezetőjét

Összehangolt csapatmunkával több száz millió forintnyi értéket szereztek meg a sértettől a zsarolók. Az áldozatot saját bizalmi emberei is elárulták.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2021. 02. 13. 10:51
FNYF lefoglalt bizonyítékok
Forrás: ugyeszseg.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt vádlott ellen nyújtott be vádiratot február 12-én a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a zsarolással vádolt fővárosi jogi képviselő és társai ellen elrendelt büntetőeljárás nyomozati szakaszának befejezésével. Az ügyvéd jelenleg is letartóztatásban van, társai szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottakat még tavaly nyáron fogta el a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége, mert a bűnügyi felderítés információi, valamint az elhangzott fenyegetések alapján az is feltételezhető, hogy éles lőfegyverrel rendelkeznek. A Magyar Nemzet tudomása szerint a zsarolást szervező ügyvéd akár nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat, foglalkozásától pedig örökre eltilthatják.

http://ugyeszseg.hu/Video/2020/fovaros_20200527.mp4

Az elsőrendű vádlott, egy budapesti ügyvéd a vádirat szerint 2014-ben megbízást kapott a sértettől, hogy lássa el kozmetikai cége jogi képviseletét. Az ügyvéd felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, míg benne maximálisan megbízik az üzleti élettel, cégmenedzsmenttel és joggal kapcsolatos ismeretei és tapasztalatai miatt. Elhatározta, hogy mindezt kihasználva átverésekkel, valamint az üzletember zsarolásával jut anyagi előnyhöz.

2015 nyarán elhitette ügyfelével, hogy belső kapcsolatai jelezték, hogy az adóhivatal és a rendőrség házkutatásra készül a vállalkozónál. Erre hivatkozva elkért tőle több adathordozót, amelyek üzleti és személyes titkokat tartalmaztak. Közölte, hogy az eszközöket az ügyvédi irodában helyezi biztonságba, azokhoz semmi köze sincs a hatóságoknak. Miután a megbízó azt tapasztalta, hogy a házkutatás elmaradt, az ügyvéd egy társával együtt azt mondta a sértettnek, hogy az adathordozókat a védelme érdekében inkább megsemmisítették, bedobták a Dunába. A valóságban azonban ezek az ügyvédnél maradtak, és a későbbiekben ezekkel zsarolta meg a sértettet.

Elhitette megbízójával, hogy az általa képviselt társaság terjeszkedéséhez, bővítéséhez további cégeket kell létrehozni. Az ezt követő két évben az ügyvéd az üzletember költségén, több esetben a tudta nélkül, olyan gazdasági társaságokat alapított, amelyek élére saját bizalmi embereit ültette, a tényleges érdemi döntéseket azonban ő maga hozta meg. Ezt követően a cégek közötti pénzmozgásokkal, a profit kivonásával az ügyvéd a sértettet megkárosította, ismerve annak banki jelszavait, kódjait ezeknek a cégeknek utalt át milliókat.

A sértett 2017 őszén kezdte felismerni, hogy csúnyán becsapták. Felmondta az ügyvédi megbízást, visszavonta a meghatalmazásokat, megváltoztatta a kódokat. Ezt követően a jogász és két társa profilt váltott, közel egy éven keresztül zsarolni kezdték a volt ügyfelet. A zsarolók az évek alatt felépített cégcsoportja és hírneve, illetve a magánélete súlyos megkárosításával, valamint élet elleni fenyegetésekkel zaklatták a sértettet, akitől százmilliós nagyságrendben szereztek meg gyémántokat, készpénzt és ingatlant. A megzsarolt vállalkozó csak akkor mert a rendőséghez fordulni, amikor tartalékai elfogytak, és a bűnbanda már családja bántalmazásával is megfenyegette.

Fotó: Ügyészség.hu

Az ügy másodrendű vádlottja egy budapesti gyémántkereskedő, aki aktívan részt vett a zsarolásokban. A harmadrendű vádlott a cégcsoport informatikai fejlesztője, aki a nyomozás adatai szerint a cégcsoport működéséhez elengedhetetlen adatok visszatartásával kényszerített ki százezer eurót a sértettől. A negyedrendű vádlott a sértett sofőrje, akit az áldozat a bizalmi emberének tartott, de az ügyvéd kérésére komoly titkokat árult el, természetesen részesedésért. Az ügy ötödrendű vádlottja egy vállalkozó nő, aki a vád szerint az ügyvéd által kiállított, ügyvédi munkavégzésről szóló hamis számlák kifizetéséről intézkedett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben bűnszövetségben, élet elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.