Van a hajléktalanoknak elég férőhely a fővárosi szállókban

A veszélyhelyzet március 20-i kihirdetése óta március 23-án volt a legmagasabb a hajléktalan-férőhelyek kihasználtsága a fővárosban, ami ekkor is csupán 71,9 százalékos volt.

Bákonyi Ádám
2020. 04. 03. 6:30
null
Békés, 2015. január 21. Egy lakó a férfi részleg egyik szobájában a Hajlék a Házban fejlesztési projekt keretében felújított hajléktalanszállón Békésen a rekonstrukció átadásának napján, 2015. január 21-én. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban 67 százalék a hajléktalan-férőhelyek kihasználtsága, továbbra is van elegendő hely. Álhír tehát az a sajtóban megjelent állítás, hogy frissen utcára került emberek ezrei jelentek meg a fővárosi hajléktalanellátásban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a 24.hu cikkére reagálva, amit a 444.hu is megosztott.

A balliberális portálok szerint a fővárosi hajléktalanellátó rendszerben már érzik a koronavírus hatását, a szállókon ugyanis megjelentek olyanok, akik korábban elsősorban munkásszállásokon, esetleg olcsóbb albérletben laktak. Azt is állították, hogy „a kormányzati elvárás szerint egy ágy 3-4 négyzetméter területet igényelhet a járvány ideje alatt; ez a fővárosi gyakorlatban információink szerint jelenleg kétméteres távolságot jelent, ami komoly változás a korábbi, zsúfoltabb állapothoz képest. És mivel a szállások egyre kevéssé zsúfoltak, egyre kevesebb hellyel működnek, és úgy tudjuk, felvételi stop is érvényben van több szállón.”

Az Emmi részletes tájékoztatása szerint a veszélyhelyzet március 20-i kihirdetése óta március 23-án volt a legmagasabb a hajléktalan-férőhelyek kihasználtsága a fővárosban, ami ekkor is csupán 71,9 százalékos volt. „A hajléktalan emberek életformájukból és jellemzően legyengült egészségi állapotukból adódóan az új koronavírus kiemelt rizikócsoportját képviselik, így elengedhetetlen, hogy a hajléktalanellátásért felelős önkormányzatok nagyobb figyelmet fordítsanak erre. A szociális alapszolgáltatásokra vonatkozóan, így a hajléktalanok nappali intézményére és az utcai szociális munkát nyújtó szolgálatok működésére kiterjedően is, az Emmi és a járványügy útmutató megjelentetésével segíti a hajléktanellátásért felelős önkormányzatok, a szolgáltatók, az intézmények munkáját” – írta a tárca.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.