Varju László: Jogsértően járt el a szigetszentmiklósi polgármester

Nem volt elég lobbiereje Szigetszentmiklóson a DK-nak: Nagy János polgármester nem helyezte vissza székébe az általa magyarázat nélkül elbocsátott alpolgármestert. Erre egyébként a kormányhivatal határozata kötelezte. Úgy tűnik, Miklóson a gödi forgatókönyv ismétlődik.

Kerékgyártó György
2021. 03. 04. 12:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába mondta ki a kormányhivatal döntése, hogy jogsértően járt el a szigetszentmiklósi polgármester, és köteles visszahelyezni a posztjára Jószai Attila DK-s alpolgármestert, Nagy János baloldali támogatottságú városvezető ezt nem tette meg. A döntés értelmében március 3-án járt le a határidő. Amennyiben a polgármester döntése végleges, és bíróságon kell folytatódnia az ügynek, nyilvánvalóvá válik, hogy a gödi forgatókönyv szerint tervez. Ráadásul Nagy ellenkezése mélyíti a szakadékot a helyi baloldalon belül.

Jószai Attila
Fotó: Facebook

Mint azt korábban megírtuk, a DK-s Jószai Attila a legfontosabb tanácsadója volt Nagy Jánosnak, aki a szivárványkoalíció, vagyis a Jobbikkal összefogó baloldali pártok támogatásával indult az önkormányzati választásokon 2019-ben. Amikor Nagy maga mellé vette kabinetfőnöknek a Halásztelken polgármesterként megbukó MSZP-s Szentgyörgyi Józsefet, megromlott kettejük viszonya, vitatkoztak is, és a DK lobbiereje is gyengült a negyvenezres városban. Január közepén Nagy egyszemélyi döntéssel, indoklás nélkül mentette fel feladatköréből Jószait, bár online polgármesteri beszámolójában a város gazdálkodását érintő takarékossági döntésként magyarázta azt.

Varju László (középen) , Sveda Zsolt önkormányzati képviselő (jobbra) és Jószai Attila a március 4-i találkozójukon
Fotó: Facebook

A döntés ellen a DK és a Momentum is tiltakozott – mindhiába. A kormányhivatal pedig harminc napot adott a jogsértés megszüntetésére, ami a március 3-i határidőig nem történt meg.

Az ügy túlnőtt a városon. Március 4-én reggel Varju László, Angyalföld és Újpest DK-s országgyűlési képviselője Szigetszentmiklósra érkezett, hogy kiálljon Jószai mellett. A délelőtt folyamán ő, Jószai és a DK helyi szervezete ugyanazt a rövid közleményt tette közzé a Facebookon. Eszerint: „jogsértő módon távolította el Jószai Attilát, a DK alpolgármesterét Nagy János, a hatpárti koalíció polgármestere. A közös munkánk folytatása mindannyiunk érdeke, ehhez a törvényes állapot helyreállítása, a jogsértés megszüntetése és a 2019-ben kötött hatpárti megállapodás betartása szükséges.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.