Visszakerül-e a székébe a szigetszentmiklósi DK-s alpolgármester?

Szigetszentmiklós baloldali polgármesterének a kormányhivatal döntése szerint ma kellene visszahelyeznie a posztjára DK-s helyettesét, akit január elején mozdított el. Mivel Nagy János polgármester eddig sem tanúsított együttműködést, könnyen lehet, hogy megismétlődik a gödi példa.

Kerékgyártó György
2021. 03. 03. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma jár le a harmincnapos határidő, ennyi ideje volt Nagy Jánosnak, Szigetszentmiklós polgármesterének, hogy visszahelyezze posztjára Jószai Attila DK-s alpolgármestert, akit még január 19-én bocsátott el egyszemélyi döntéssel. A visszahelyezésre kötelező határozatot a kormányhivatal hozta, mivel Jószai elmozdítását többen jogsértőnek vélték, így az ügy a hivatal elé került.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a baloldali szivárványkoalícióban politizáló alpolgármester és a polgármester között a 2019. őszi önkormányzati választást követően romlott meg a kapcsolat. Szigetszentmiklóson a teljes baloldal a Jobbikkal összefogva a látszólag függetlenként induló Nagy Jánost támogatta, akinek a kampányban fő tanácsadója a DK-s Jószai Attila volt.

A győzelem után azonban Nagy kabinetfőnöknek az épp megbukó halásztelki polgármestert, az MSZP-s Szentgyörgyi Józsefet vette maga mellé, amit a Gyurcsány-párt helyi szervezete csalódásként élt meg.

Tavaly év végén Jószai egy stábmegbeszélésen szóváltásba is keveredett Szentgyörgyivel, ami akkor nagy publicitást kapott. A koalíción belüli belügyi viták végére Jószai elbocsátása tett pontot.

Az eljárás ellen még a korábban Nagyot támogatók is tiltakoztak. Így például az MSZP szigetszentmiklósi alapszervezete, amelynek elnökét, Fazekas-Verba Szabolcsot, aki civilben az önkormányzati újság szerkesztésével és más kommunikációs feladatok ellátásával foglalkozott, február 1-jével ugyancsak menesztették. Elégedetlenségének adott hangot a Momentum helyi szervezete is, amely megragadta az alkalmat, hogy az e véleményét deklaráló közleményben rögtön kritizálni is kezdje Nagy városvezetését.

Nagy János, polgármester

Az alpolgármester ügye a kormányhivatal elé került, amely február elején küldte ki a határozatát Nagy Jánosnak arról, hogy Jószainak a jog szerint vissza kell kerülnie a helyére. A polgármester ezt a határozatot a mai napig titokban tartotta, noha információink szerint Jószai kétszer is kérte tőle írásban, hogy azt tegye elérhetővé.

A mai nap emlékezetes lesz a város történetében, hiszen

mindenki Nagy döntésére vár, bár a legtöbben fogadni mernének rá, hogy a gödi forgatókönyv szerint nem történik semmi, és így a kormányhivatalnak az ügyészség felé kell továbbítania az ügyet.

Úgy tudjuk, jelen lesz Angyalföld és Újpest országgyűlési képviselője, a DK-s Varju László is, aki kényelmetlen helyzetbe került vele, hiszen egy baloldalon belüli villongásban kell állást foglalnia párttársa és egy városvezető között.

Egyébként a DK sem bíz semmit a véletlenre. Alighogy Jószai Attilát menesztették alpolgármesteri pozíciójából, feltűnt a helyi közéletben felesége, Jószai Teodóra. Ő eddig háttérszereplőként, mint DK-szimpatizáns figyelte az eseményeket, most azonban már ott látni őt a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző előválasztás képviselőjelöltjei között, természetesen a DK színeiben. Jószai Teodóra édesapja görögkatolikus lelkész, a képviselőjelölt erre hivatkozva tudatosítja keresztény neveltetését. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc 2007-ben megvetéssel jegyezte meg: „Mária levette a kezét az országról.” Ennek a pártnak képviselőjelöltje, Jószai Teodóra saját magával kapcsolatban úgy fogalmaz, ő „álszentségtől mentes progresszív keresztény-konzervatív értékrendű”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.