Vasárnap több órás napsütésre számíthatunk

Szombaton sok, vasárnap pedig több órás napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel; északon, északkeleten lesz a legtöbb felhő. Szombat délután és éjszaka az ország északkeleti megyéiben várható zápor, zivatar.

Forrás: MTI2019. 07. 20. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időjárási helyzet Európában

Két alacsonynyomású légköri képződmény örvénylik Európa térségében. Az egyik a Brit-szigetek fölött okoz több helyen jelentős mennyiségű csapadékot, a másik légörvény felhőzetéből pedig a Kelet-európai-síkság északi felén esik az eső. Európa többi részének időjárását ugyanakkor egy magasnyomású zóna alakítja, amely a legtöbb helyen napos idővel jár. Csupán Közép-Európa térségében van több felhő, ahol egy korábban feloszlott front hátramaradó nedvessége kedvező feltételeket teremt zivatarok kialakulásához.

Az Ibériai-félszigeten forróság uralkodik, 35, 41 fok között alakul a csúcsérték, de Portugália partvidékén ennél lényegesen hűvösebb az idő. Másfelé jellemzően 25, 30 fok között változik a maximum, ez alól csak a tartósan csapadékos területek és a Skandináv-félsziget a kivétel.

A Kárpát-medence fölé vasárnap estig eleinte még meleg levegő áramlik, majd vasárnap egy gyenge hidegfront vonul át, elszórtan záporokat, zivatarokat eredményezve.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Szombaton sok, vasárnap pedig több órás napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel; északon, északkeleten lesz a legtöbb felhő. Szombat délután és éjszaka az ország északkeleti megyéiben várható zápor, zivatar, majd vasárnap a déli megyék kivételével elszórtan lehet záporeső, illetve zivatar, ekkor északkeleten helyenként felhőszakadás is előfordulhat. A déli, délnyugati szél főként a Dunántúlon élénkül meg, majd holnap egyre nagyobb területen északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 34 fok között várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.