Vejkey Imre: Politikai szerepet vállalt az OBT

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke szerint politikai szereplőként lépett fel az OBT a Kúria-elnök ügyében.

2020. 10. 20. 13:58
null
Budapest, 2016. április 8. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese az alaptörvény módosításáról tartott, ötpártinak meghirdetett egyeztetés után a Honvédelmi Minisztériumban 2016. április 8-án. A tanácskozáson az MSZP nem képviseltette magát. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos szereptévesztés az Országos Bírói Tanács (OBT) részéről az, hogy a saját hatáskörét jócskán átlépve, lényegében politikai szervezetként lépett fel Varga Zs. András Kúria-elnökségével kapcsolatos „szakmai” álláspontjának megfogalmazásakor – jelentette ki lapunknak Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke. Szavai szerint az, hogy az OBT kilépett a hatásköréből, azt vonja magával, hogy nem lehet jelentősége a véleményének. – A jogállam ugyanis azt jelenti, hogy minden állami szerve azt teszi, amire a törvények felhatalmazzák – fogalmazott a kereszténydemokrata honatya, rámutatva: bár az OBT-nek pusztán a jelölt személyét, vagyis csak a szakmai alkalmasságát kellett volna vizsgálnia, ehhez képest, ezen szempontokat megkerülve a tanács – a DK-hoz és a Soros-hálózatokhoz hasonlóan – igyekezett átpolitizálni a kérdést. – Mindezt az OBT akkor tette a leginkább szembeötlően, amikor a hatályos magyar törvények alkotmányossági kérdését kezdte firtatni, hogy bebizonyítsa, Varga Zs. András nem felel meg a Kúria-elnöki kritériumoknak. Ezzel kapcsolatban egyrészt szükséges hangsúlyozni, hogy (minden ezzel ellentétes „szirénhang” ellenére) maga az Alkotmánybíróság is bíróság, ugyanis 2012 óta tényleges ítélkező tevékenységet lát el. Hasonlóképpen a valódi alkotmányjogi panasz is jogorvoslat. Annak következtében pedig, hogy az alkotmánybírók is bírók, lényegi különbség nem mutatkozik az ítélkezésben, mindegyik bíró a törvénynek és a lelkiismeretének van alávetve – fejtette ki Vejkey Imre.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az OBT álláspontja tárgyi tévedést is tartalmazott, amikor azt emlegette, hogy Varga Zs. Andrásnak ne lenne bírói igazgatási múltja. Szavai szerint az ezzel szembeni tényeket éppen a testület által közzétett jegyzőkönyv támasztja alá, hiszen az új Kúria-elnök a legfőbb ügyész helyetteseként hét éven át szavazati joggal rendelkező tagként vett részt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács munkájában. – Ebben a minőségében pedig Varga Zs. András kizárólag bírósági igazgatási tevékenységet látott el – húzta alá a politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy az OBT Varga Zs. András függetlenségét is kétségbe vonta, a képviselő azt hangsúlyozta, az új elnök az elmúlt negyedszázadban mindvégig független alkotmányos intézményekben működött. – Varga Zs. András tevékenysége során bizonyította a függetlenségét, s róla azt is biztosan tudni, hogy a nemzetközi Soros-hálózat sem bír rá befolyással. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a Kúria elnöke nem királyi pozíció, nem mondja meg, hogy milyen ítéletek szülessenek különböző ügyekben. A Kúria elnöke ugyanis hármas és ötös tanácsokban jár el, és mindössze egy tagja a tanácsnak, s egyetlen szavazata van. A Kúria elnökének főként igazgatási feladatai vannak, konkrét ügyekbe nem szólhat bele – mutatott rá Vejkey.

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy a Soros György által finanszírozott Amnesty International az igazságügyi bizottság ülése előtti napon kitette a honlapjára, hogy a baloldali képviselők milyen kérdéseket tegyenek fel a jelöltnek. – Ez egy teljesen elképesztő gerillatámadás az Országgyűléssel szemben. Látható, hogy a tőzsdespekuláns hálózata mindig eggyel beljebb teszi a lábát az ajtón – fogalmazott, sürgetve a nemzeti szuverenitásunkat sértő kísérletek elleni fellépést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.