Veszélyes lehet az előválasztás informatikai rendszere

Sérülékenységre utal az a hiba, amelyet az ellenzéki főpolgármerter-jelölti előválasztás rendszerében találtak, így félő, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek a résztvevők személyes adatai.

Magyar Nemzet
2019. 06. 24. 5:50
null
A szervezők azt állítják, hogy a szavazás hitelessége megkérdőjelezhetetlen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Feltételezhetően nem vontak be internetes biztonsághoz értő szakembert, aki ellenőrizte volna az oldalt – nyilatkozta lapunknak az előválasztás informatikai kockázatairól egy neve elhallgatását kérő informatikai szakértő.

Amint azt a múlt héten megírtuk, biztonsági kockázat gyanúja merült föl az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztással kapcsolatban, ugyanis az online és offline begyűjtött adatok összesítését és feldolgozását végző Magyarhang Nonprofit Kft. által üzemeltetett online regisztrációs és szavazási rendszerrel, valamint az adatok biztonságos tárolásával is gondok lehetnek.

Az előválasztás honlapján említik, hogy olyan szavazási rendszert alkalmaznak, amelynek hitelessége megkérdőjelezhetetlenségét a nyílt forráskód is biztosítja. Önmagában az, hogy nyílt forráskódú a rendszer, még nem jelent garanciát a biztonságra nézve. A bevett gyakorlat alapján ennek ellenőrzését úgynevezett etikus hackerekkel szokás elvégeztetni, akik különböző vizsgálatokat folytatnak, amelyek révén feltárhatók egy rendszer vagy honlap biztonsággal kapcsolatos hiányosságai, hogy azokat még megfelelő időben lehessen orvosolni vagy javítani. Nem tudni, azonban, hogy ezek a tesztek – a szükséges szaktudással rendelkező informatikusok bevonásával – megtörténtek-e.

A szervezők azt állítják, hogy a szavazás hitelessége megkérdőjelezhetetlen
Fotó: Mirkó István

Nem megfelelő biztonsági felkészülésre utal, hogy találtak egy hibát a rendszerben, amelyet annak jó szándékú észlelője nyilvánosságra is hozott, felhívva a figyelmet a veszélyre. A szakértő szerint ezért mindenképpen érdemes lenne átnézni az egész rendszert és a folyamatait, mivel ez egy kritikus hiba, és nem volna szerencsés, ha a választók adatai kiszivárognának vagy az adatbázishoz illetéktelenek férnének hozzá.

– A konkrét hiba ráadásul a választási folyamatban keletkezik, amely az egész rendszer lényege. Elképzelhetőnek tartom, hogy vannak még további hibák – fogalmazott a szakértő.

Az előválasztás szervezőinek feltehetően nem álltak rendelkezésükre komoly források, hiszen egy külön bankszámlát nyitottak, kérve mindenkit, akinek fontos a voksolás, hogy befizetésével támogassa az ügyet. Az ide érkező összegekből finanszírozzák az előválasztás során felmerülő költségeket.

Halász: Aggályok merültek fel

Egy másik ellenzéki kezdeményezésnél – az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtésnél – is kritikus adatvédelmi kérdések merültek föl. Ezzel kapcsolatban Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője vasárnapi debreceni sajtótájékoztatóján kijelentette: Hadházy Ákos politikai haszonszerzés érdekében külföldre juttatta magyarok adatait. – A kormánypártok ez elmúlt napokban többször is felszólították a független országgyűlési képviselőt, hogy válaszoljon az európai uniós ügyészséghez csatlakozást sürgető aláírásgyűjtése során felmerült aggályokra, de ő sumákol, és nem képes érdemi válaszokat adni – fogalmazott a frakciószóvivő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.