Vetélkedősorozat a nemzeti értékekről

A vetélkedősorozat elindulását a program névadójának, Szemere Miklós egykori Lövőházának a helyén, egy XVIII. kerületi kávéházban jelentette be Simicskó István kormánybiztos.

2020. 02. 20. 7:48
SIMICSKÓ István
A kormánybiztos szerint fontos a pozitív példa Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromfordulós országos vetélkedősorozat indul a felső tagozatos diákoknak azzal a céllal, hogy megismerjék a magyarság történetének pozitív példáit, a magyarság hagyományait, ezáltal pedig erősödjön a hazaszeretetük – jelentette be tegnap Simicskó István, a ­hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos.

A volt honvédelmi miniszter hozzátette: a vetélkedősorozatot a hazafias és honvédelmi nevelés intézkedéseit összefoglaló, Szemere Miklósról elnevezett program részeként szervezik.

– A hazafias nevelés nem arról szól, hogy másokkal szemben határozzuk meg az identitástudatunkat, nemzettudatunkat, kötődésünket a hazához és a magyar nemzethez, hanem egy jó patrióta-érzésvilág kialakításáról – jelentette ki. Simicskó István hozzátette: van mire büszkének lennie a magyarságnak, de ez egészséges büszkeség kell hogy legyen, nem a másokkal szembeni büszkeség.

A kormánybiztos szerint fontos a pozitív példa
Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A vetélkedősorozat elindulását a program névadójának, Szemere Miklós egykori Lövőházának a helyén, egy XVIII. kerületi kávéházban jelentette be a kormánypárti politikus. Simicskó István Szemere Miklós kapcsán kiemelte: az egykori országgyűlési képviselő 1903-ban saját birtokán hozta létre a lövőházat, lövészegyletet, hogy a magyar ifjúság „tanulja megvédeni hazáját”.

Hozzátette, Szemere Miklós fizikai, szellemi, tartásbeli felkészültséget adott a fiataloknak, így példája napjaink­ban is követendő. A politikus fontosnak nevezte a hazaszeretet érzésének átadását a gyermekeknek a gyorsan változó világban is.

A verseny első két fordulóját online rendezik meg, a Szemereprogram.hu oldalon lehet jelentkezni és kitölteni a harminc kérdésből álló feladatsort. A kérdések a többi között a hungarikumokra, a nemzeti értékekre, a Nobel-díjasokra, olimpiai bajnokokra vonatkoznak. Az első forduló kérdéseit ­február 20-tól március 15-ig lehet kitölteni. Az országos döntőt április 21-én, Szemere Miklós születésének évfordulóján tartják Budapesten, ekkor akadályverseny is várja a legjobb versenyzőket.

Fiataloknak Trianonról

Elsősorban a fiatalokat megszólító programokkal – köztük fotó- és esszépályázattal, kiállítással és tudományos rendezvényekkel – készül a trianoni békediktátum centenáriumára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – hangzott el tegnap a Ludovikán tartott sajtótájékoztatón.

Koltay András rektor közölte: az NKE hivatásából és oktatási portfóliójából egyenesen következik, hogy a trianoni évforduló mellett az egyetem „nem mehet el szó nélkül”. Sokszínű, gazdag, nemcsak a múltba tekintő, hanem a jövő felé néző programsorozatot valósítanak meg – ismertette. Hangsúlyozta, hogy a békediktátum „nem pozitív előjelű identitásformáló erő” a magyar nemzet számára. Hozzátette: szeretnék bemutatni, hogy a magyarság miként élte túl ezt a „történelmi kataklizmát”.

Kis Norbert, az NKE fejlesztési rektorhelyettese kifejtette: sok millió magyar ember van élő kapcsolatban szülei, nagyszülei révén a trianoni eseményekkel. Ezért az egyetem Trianon és a családom címmel esszépályázatot hirdet, amelyre személyes családi történeteket várnak a határon túlról is.

A legjobbakat az év második felében nyomtatásban és digitális formában is megjelentetik – mondta. Barna Attila docens beszámolt arról is, hogy június 4-én emlékkonferenciát tartanak, a legújabb kutatások eredményeit bemutató tanulmánykötet készül, emellett egy Trianon Enciklopédia és egy Trianon a térképeken című összefoglaló kiadványt is megjelentetnek.

Csengei Zoltán egyetemi hallgató elmondta: az NKE fotópályázatot hirdet, amelyre az egész Kárpát-medence fiatalságának olyan önálló pályamunkáit várják, amelyek azt mutatják be, hogy miként viszonyulnak a fiatalok a száz évvel ezelőtti eseményhez. Kántor Sára, az NKE diákja közölte: az egyetem nyolc szakkollégiuma a többi között Pozsonyba, Erdélybe és Kárpátaljára szervezett tanulmányi utakkal emlékezik meg a centenáriumról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.