Vezet a Fidesz–KDNP az összefogással szemben is

Egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz–KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, a kormánypártok politikáját továbbra is több mint hárommillióan támogatják.

Magyar Nemzet
2019. 12. 10. 6:18
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz–KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, a kormánypártok politikáját továbbra is több mint hárommillióan támogatják – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A kormánypártok népszerűsége 2019-ben végig kiegyensúlyozott volt: hónapról hónapra minden második aktív szavazó velük szimpatizált. Ezzel szemben az ellenzéki pártokat támogatók köre az önkormányzati választások óta stagnált, eltéréseket csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni.

A hét ellenzéki erőt (Momentum, DK, Jobbik, MSZP–Párbeszéd, MKKP, LMP) magában foglaló kormánykritikus oldal támogatottsága összeadva 44 százalék lenne a legvalószínűbb listás eredmény kategóriájában.

Az ellenzéki erősorrendet – házon belül – jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán. Esetükben látható, hogy a párt vezető politikusainak magyar külhonban elkövetett hibái érdemben befolyásolhatták a szavazóik aktivitását. A Momentum népszerűsége két százalékponttal csökkent az előző felméréshez képest.

Csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt, a Demokratikus Koalíció bír a Momentumon kívül két számjegyű (tíz százalék) támogatottsággal a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi kilenc százalékkal.

Az MSZP–Párbeszéd-szövetség (hét százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes tízszázalékos bejutási küszöböt. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt négy-, a női társelnököt találó LMP háromszázalékos támogatottságú, csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.