Vizoviczkit már gyorsan elítélhetik

Lerövidülhet a Vizoviczki László és társai ellen vesztegetés miatt, zárt ajtók mögött zajló tárgyalás, miután kedden az egykor az éjszaka császárának tartott vállalkozó és három vádlott-társa is gyakorlatilag beismerte a vádbeli bűncselekmények elkövetését. Az esetükben nem kell lefolytatni a bizonyítási eljárást. Vizoviczki halmazati büntetéssel megúszhatja a még hosszabb szabadságvesztést.

2019. 11. 07. 5:55
null
Sokáig szemet hunytak a szabálytalanságok felett Fotó: MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várt fordulatot hozott Vizoviczki László vesztegetés miatt indult büntetőpere kedden a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsán. Mint azt tegnap megírtuk, Vizoviczki és három vádlott-társa nem vitatta, hanem elfogadta a vádiratban hivatkozott tanúvallomásokat, okirati bizonyítékokat, hang- és videófelvételeket, ezzel gyakorlatilag beismerték a bűncselekmények elkövetését, így nem kell további bizonyítási eljárást lefolytatni a szerepükről a bíróságon, megismételt elsőfokú eljárásban eltekintenek ettől.

Sokáig szemet hunytak a szabálytalanságok felett
Fotó: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Erre a büntetőeljárásról szóló új törvény ad lehetőséget. Arra is lehetősége van a katonai tanácsnak, hogy a tettüket beismerő vádlottak esetében a per befejezése előtt ítéletet hirdessen. A PestiSrácok internetes portál úgy tudja, hogy Vizoviczki esetében ez halmazati büntetést jelenthet, hiszen jelenleg tölti jogerős, hétéves szabadságvesztését minősített adócsalás miatt.

Amennyiben a vesztegetési ügyben is elmarasztalják – mint az várható a beismerése után –, halmazati büntetésül kevesebbet kaphat, mintha a vesztegetési ügyet végigtárgyalva önálló ítéletet szabnak ki rá. Ez annyit tesz szakértőink szerint, hogy a vállalkozó éveket nyerhetett a beismeréssel.

A Magyar Nemzetnek illetékes körökből megerősítették a portál azon értesülését, miszerint a korábban a Nemzeti Nyomozó Irodában és a ­BRFK-n dolgozó főrendőrök, akik szintén a vádlottjak padján ülnek, továbbra is tagadják a bűnösségüket, azonban az, hogy Vizoviczki a vádirattal egyezően nyilatkozott, megnehezíti a védekezésüket.

Az eddigi eljárás során egyetlen – igaz, minden részletre kiterjedő – terhelő vallomás támasztotta alá az egyéb bizonyítékokat a főrendőrök megvesztegetéséről, a koronatanú, Vizoviczki biztonsági főnöke, Varga István vallomása, ám a fővádlott beismerése még a koronatanú vallomásánál is súlyosabb bizonyíték.

Úgy tudjuk, hogy a további három beismerést az ügy olyan vádlottjai tették, akiket egy-két alkalommal vesztegetett meg Vizoviczki, hogy cserébe elnézzenek a szórakozóhelyein megállapított szabálytalanságokat.

Varga István egyébként arról beszélt, hogy a vesztegetések rajta keresztül zajlottak, azaz főnöke megbízásából ő fizette rendszeresen a megvesztegetett hatósági embereket, így a főrendőröket is. Varga a vallomásáért cserében csak tanúként szerepel az ügyben.

Hatósági forrásaink emlékeztettek arra, hogy Vizoviczki elszámoltatására a Nemzeti Védelmi Szolgálat Portik Tamás elleni 2010–12-es operatív nyomozása mellékszálaként került sor. Felmerült ugyanis, hogy a diszkópápa esetleg Portik olajozásból származó százmillióit fektette be az éjszakai életbe, a felügyelete alatt állt szórakozóhelyeken. Mindenesetre amikor nyomozni kezdtek ellene, azonnal vádalkut ajánlott.

A PestiSrácok írt elsőként arról, hogy mind az adócsalási, mind a vesztegetési ügyében szerette volna elkerülni a felelősségre vonást, amiért cserébe politikusok fejét ajánlotta az ügyészségnek.

Így öt éve úgymond terhelő információkat adott át Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökről és honvédelmi miniszteréről, Juhász Ferencről a Központi Nyomozó Főügyészségnek, majd felajánlotta, hogy a háttérbe húzódva, a nyomozati és bírósági szakból is kimaradva, operatív együttműködőként segítené a hatóságok munkáját a két politikus ügyében.

Az alkut azonban nem kötötték meg, ahogy egy évvel korábban sem tudott megegyezni az ügyészséggel a vállalkozó, aki akkor azzal is fenyegetőzött, hogy jobboldali politikusokról is terhelő adatokkal rendelkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.