Von der Leyen jövő héten találkozik Orbán Viktorral

A miniszterelnök és a német politikus Magyarország új uniós biztosáról, illetve az integráció előtt álló kihívásokról, így a migrációról és a következő hétéves uniós költségvetésről is egyeztet majd.

2019. 07. 27. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor jövő csütörtökön Brüsszelbe utazik, hogy Ursula von der Le­yennel, az Európai Bizottság következő elnökével tárgyaljon – tájékoztatott pénteken Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Elmondása szerint a miniszterelnök és a német politikus Magyarország új uniós biztosáról, illetve az integráció előtt álló kihívásokról, így a migrációról és a következő hétéves uniós költségvetésről is egyeztet majd.

A tagállamoknak augusztus 26-ig kell előállniuk az uniós végrehajtó testületbe szánt jelöltjeikkel, és csak ezután kezdődik meg a bizottsági helyek sorsáról szóló alkufolyamat. Hazánk Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt szeretné az újonnan megalakuló Európai Bizottságba juttatni. Ursula von der Leyen viszont már számos alkalommal kijelentette, hogy a nemek közötti egyenlőség címszava alatt minden tagállamnak egy férfi és egy női jelölttel is elő kell rukkolnia. Magyarország esetében a Trócsányi László jelöléséről szóló terv változatlan, bár egyfajta vészforgatókönyvként a szintén európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Győri Enikő és Járóka Lívia is felvetődött.

Trócsányi nemrég egyébként arról beszélt, hogy amennyiben biztosi jelölést kap, a bővítési és szomszédságpolitikáért vagy a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős portfóliót tartaná a szakmai tapasztalatainak is megfelelő feladatnak. Ursula von der Leyen esetében meghallgattathat Budapest akarata, ugyanis a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatta elnöki ambícióit. Lengyelország hasonló cipőben jár: Von der Leyen feltétlen támogatóiként már számos alkalommal jelezték, hogy november 1-jétől fontos – feltehetőleg gazdasági jellegű – portfóliót szeretnének magukénak tudni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.