Nem csak nyáron lehet SUP-ozni

A SUP-os programok mindig nagy népszerűségnek örvendenek nyáron, de ha véget ér a szezon és jön a hűvösebb idő, akkor sem kell félreraknunk a deszkánkat – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 12. 04. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron az egyik legkedveltebb vízi sport a Stand Up Paddleboard, közismertebb nevén a SUP. Szinte nincs olyan strand, ahol ne látnánk állva evező vagy deszkán napozó embereket. Sok helyen szerveznek közös túrákat vagy akár jógaórákat is. De ha jön a hűvösebb idő, akkor sem kell félreraknunk a deszkánkat, az őszi, téli lehetőségekről a Csupasport Tölgyesi Írisz bázisvezetővel, SUP-jógaoktatóval beszélgetett – olvasható a CsupaSport cikkében.

Hogyan evezzünk hidegben, és mire kell ilyenkor fokozottan figyelnünk?

Nagyon fontos kiemelni, hogy csak az menjen a vízre, aki jól tud úszni, és aki nem most nyáron állt először deszkán, hanem már több éve rendszeresen evez a szezonban. 

Ez azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát a deszkán, tudja kontrollálni, megvan az irányítástechnika, az evezéstechnika, és már evezett úgy, hogy hullámzott alatta a víz. A harmadik ilyen fontos dolog a speciális, víztől és hidegtől védő öltözet, valamint a mentőmellény. Nemcsak azért, mert ajánlott vagy kötelező, hanem mert hiába tud valaki jól úszni és felkészült váratlan helyzetekre, hideg vízben teljesen másképpen működnek az izmok és a belső szervek. Gondoljunk csak arra, hogy még nyáron is, ha az ember beleesik a vízbe, mennyire sokkoló tud lenni. Hidegben ez még hatványozottabb.

Milyen ruhát, öltözéket javasol?

Úgy biztonságos, ha vízhatlan, neoprén ruhában megyünk ki evezni. Az alsó rész azért fontos, mert ha le kell térdelni vagy ülni, és esetleg vizesek leszünk, akkor sem fogunk fázni. De nem elég a nadrág, a felsőruházat is legyen megfelelő, mert az a rész a szívet is védi, ha esetleg a vízben kötünk ki. Érdemes körülnézni sportáruházakban, általában hőfok szerint vannak rangsorolva ezek a ruhák. Magyarországi vizekhez elég a hat-nyolc fokos jelölésű, lévén nem úszni készülünk benne, hanem védőfelszerelésként funkcionál.

Vannak vízi cipők, de azok nem melegítenek. Érdemes ide is speciális, neoprén, hőszigetelő cipőt beszerezni, amelyet kajakozáshoz, SUP-ozáshoz ajánlanak. Sapka és sál is jól jön ilyenkor, és a kesztyű is nagyon fontos, mert eléggé tud fázni a kéz a hidegben evezéskor. Legjobb a kicsi tapadókorongos sportkesztyű erre a célra, illetve egy vízhatlan táska is legyen nálunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.