Szokatlan tél várható a következő hónapokban

Az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a következő hónapokban a világ számos részén a La Nina időjárási jelenség hűtő hatása ellenére - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 01. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WMO szerint a La Nina jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. Legutóbb 2020 augusztusa és 2021 májusa között éreztette hatását a bolygón. A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadék mennyiségre, de szokásos hűtő hatása ellenére valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez. 

A 2020–21-ben tapasztalt hűtő hatása, amely általában a jelenség második felében érzékelhető, azt jelenti, hogy 2021 a tíz legmelegebb év egyike lesz a feljegyzések kezdete óta, és nem a legmelegebb – olvasható Petteri Taalasnak, a szervezet főtitkárának a közleményében.

Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszút távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket – tette hozzá. A La Nina általában kettő-hét évente jelenik meg, és széles körű hatással van az időjárásra világszerte, ellentétessel, mint az El Nino jelenség, amely melegítő hatással van az időjárásra.

A világszervezet szerint azonban a globális felmelegedés az ilyen természeti jelenségek hatásait torzítja és súlyosbítja.

Számos szárazföldi területen magasabb lesz a hőmérséklet, szokatlanul meleg tél várható Ázsia északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken.

Az átlagosnál melegebb lesz Észak-Amerika keleti és délkeleti részein, szinte egész Európában, valamint egyenlítői afrikai térségében.

A WMO szerint szokatlanul sok csapadék várható Délkelet-Ázsia egyes részein, Dél-Amerika északi térségében, míg szokatlan száraz lesz az időjárás Dél-Amerika Egyenlítő alatti térségében, Dél-Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.