Tizenegy remek ötlet a téli depresszió ellen

A hosszú, sötét esték és a szürke idő bizony sokunk idegeit megtépázza. De nem kell karba tett kézzel várni, hogy kialakuljon a depresszió. Próbáljon ki néhány egyszerű trükköt – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 12. 05. 9:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levertség legjellemzőbb tünetei:

Megnövekedett étvágy, csokoládé- és szénhidrátnassolás, nappali fáradtság és aluszékonyság. ingerlékenység. De jelentkezhet fejfájás, és gyomor és bélrendszeri panasz is.

11 ötlet levertség ellen

  1. Figyeljen arra, hogy elég zöldséget és gyümölcsöt egyen. Fogyasszon viszont kevesebb cukrot. A keserű csokoládé az egyetlen megengedett nasi, hiszen ez bizonyítottan növeli az endorfinszintet.
  2. A friss tonhal, a lazac, a szardínia és a makréla hetente egyszer kiváló választás a depresszió ellen, hiszen az agy megfelelő működéséhez szükséges omega–3 zsírsavat tartalmazzák.
  3. A komor hangulat megszüntetésében segít, ha B6-vitaminban gazdag ételeket eszünk. Ez a vitamin olyan enzimek termelődésében játszik szerepet, amelyek részt vesznek a boldogságért felelős vegyületek, a dopamin, illetve a szerotonin anyagcseréjében. Kiváló természetes B6-vitamin-forrás a burgonya, a zöldborsó és a banán.
  4. Keresse mások társaságát, hívjon vendégeket, járjon barátokkal moziba, színházba. Válasszon olyan darabokat, amelyek megnevettetik.
  5. Keressen ilyenkor is sportolási lehetőségeket. Ne csak a tévé előtt heverésszen.
  6. Ha csak teheti, induljon hosszú sétákra, főleg a délelőtti órákban. Szervezzen barátokkal, családoddal hétvégi kirándulásokat, hogy segítsen feltöltődni.
  7. Télen se szürküljön be, hordjon színes ruhákat, kiegészítőket.
  8. Az orbáncfűtea természetes antidepresszáns, a mezeikatáng-gyökér, a csalán, a cickafark, a zsurló, a citromfű és a levendula pedig nyugtató, kedélyállapot javító hatású.
  9. Szerezzen be élénk színű lakberendezési tárgyakat, a legjobb a sárga, narancssárga, melynek már a látványa is melegít. De feldobhatja a lakást illatos gyertyákkal, aromaterápiás lámpával és olajokkal is. Kitűnő hangulatjavító a bazsalikom, a bergamott, a geránium, az ilang-ilang, a jázmin, a narancsvirág, a rózsa és a zsálya illata is.
  10. A hiányzó napfény miatt megnő a D-vitamin szükséglet. Pusztán táplálkozással ezt nehéz pótolni, szedjen inkább étrend-kiegészítőt.
  11. A szauna, a masszázs, a zenehallgatás, a tánc jó ellenszere lehet az önre nehezedő sötét hangulatnak. Kényeztesse magad tudatosan!

 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.