Rekordot döntött a kéktúrázók száma

24 180-an vágtak neki tavaly az Országos kéktúrának.

Forrás: Boon.hu2022. 01. 30. 16:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy a természetjárás és a kéktúrázás sohasem látott népszerűségnek örvend – írta nemrégiben a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ).

Egyre népszerűbb 

A szervezet adatai szerint ugyanis a tavalyi év során 25 százalékkal nőtt azon természetjárók száma, akik nekivágtak az Országos kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli kéktúra vagy az Alföldi kéktúra valamelyikének. Az összesen 31 460 túrázó közül 2943-an indultak el az alföldi útvonalon, 4337-en a dél-dunántúlin, 24 180-an pedig a megyéken is áthaladó Országos kéktúrán. 

Az MTSZ adatai szerint minden eddiginél többen, 992-en gyalogolták végig a három kéktúra egyikét, összesen két és fél millió kilométeres távot megtéve. 

A Borsod-Abaúj-Zemplénben végződő öt szakaszon (OKT-23 Szarvaskő–Putnok, OKT-24 Putnok–Bódvaszilas, OKT-25 Bódvaszilas– Boldogkőváralja, OKT-26 Boldogkőváralja–Nagy-Nyugodó, OKT-27 Nagy-Nyugodó–Hollóháza) keresztül is a megyében haladó Országos kéktúrát 548-an teljesítették tavaly, 50 százalékkal többen, mint 2020-ban. A mintegy 1170 kilométer hosszú, az osztrák határ menti Írott-kőtől a szlovák határ közelében fekvő Hollóházáig nyúló útvonalat leggyorsabban 31 nap alatt járta be egy túrázó, míg olyan teljesítő is volt, aki 43 évvel ezelőtt vágott neki a feladatnak. 

Az MTSZ adatai szerint a másik két kék sávval felfestett túraútvonalat is többen fejezték be 2021-ben, mint tavalyelőtt: az alföldi útvonalat 35 százalékkal, a dél-dunántúlit pedig 20 százalékkal többen teljesítették 2020-hoz képest. 

Volt olyan túrázó is, aki egyetlen év alatt megszerezte a 2580 kilométer hosszú Országos kékkör jelvényét, amely mindhárom kéktúra sikeres teljesítését díjazza. 

A 2021-es év kétségkívül a rekordok éve volt a természetjáró szövetségnél, az előző csúcsokon túl még a kéktúrázás napján részt vevők száma is rekordot döntött. Október 9-én 3240-en járták végig az Országos kékkör mind a 143 szakaszának egyikét.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.