Nem fogja elhinni, mit találtak az állateledelekben

A veszélyeztetett fajok közé tartozó selyemcápa és más cápafajok maradványait fedezték fel DNS-vizsgálattal kutya- és macskaeledelekben egy kutatás eredményeként – írta meg a The Guardian.

Forrás: MTI2022. 03. 05. 11:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állattulajdonosok akaratlanul is cápahúst adtak az „óceáni halként” hirdetett konzervekből háziállataiknak. 

A háziállatot tartók túlnyomó többsége szereti a természetet, és bizonyára a legtöbben megijednének, ha megtudnák, hogy tudtukon kívül hozzájárulhatnak a cápapopulációk túlhalászásához – hangsúlyozta a tanulmányt jegyző Ben Wainwright és Ian French, a szingapúri Yale-NUS College kutatói.

A cápákat világszerte a túlhalászat fenyegeti, populációjuk az elmúlt ötven évben több mint hetven százalékkal csökkent. Mivel csúcsragadozóként kulcsszerepük van az óceáni táplálékláncban, számuk csökkenése hatással van a tengeri fű és a korallzátonyok életére is.

A cápauszonyok forgalmazása jól ismert tény, a szerzők szerint azonban csöndben zajlik a cápákból készült más termékek felhasználása az állateledelben, kozmetikumokban és egyéb árucikkekben.

A tudósok 16, Szingapúrban forgalmazott állateledelmárka 45 termékét elemezték DNS-vizsgálattal. A termékek többségén a hal, óceáni hal vagy fehér hal meghatározás szerepelt a tartalmát ismertető listán. Néhány esetben feltüntették a tonhal vagy lazac felhasználását, de zömmel semmiféle konkrétumot nem írtak.

A 144 mintából 45 tartalmazott cápa DNS-t. Leggyakrabban a kékcápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa maradványait fedezték fel. Utóbbi két faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sérülékeny fajok között szerepel.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a cápahús azokból a cápákból kerülhetett az állateledelekbe, amelyeket az uszonyuk miatt fogtak ki. A kutatók arra figyelmeztettek: sokkal pontosabban fel kellene tüntetni a termékek tartalmát, hogy a gazdák tisztában legyenek vele, mivel etetik az állataikat, és az honnan származik.

Andrew Griffiths, az Exeteri Egyetem ökológusa elmondta, hogy korábban saját kutatócsoportja és más kutatók is felfedezték cápák DNS-ét emberi fogyasztásra szánt termékekben. Mint hozzátette: a termékek pontos tartalmának feltüntetésére vonatkozó szabályok hiánya azt jelenti, hogy legálisan a legkülönfélébb veszélyeztetett fajok széles köre lehet bennük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.