időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Megdöbbentő felfedezés: kiderült, mi az előnye a diszlexiának

Forrás: Origo.hu
2022.07.03. 10:18 2022.07.03. 10:46
Megdöbbentő felfedezés: kiderült, mi az előnye a diszlexiának

A modern világot az írott nyelv szálai fűzik össze. A diszlexiás olvasási zavarral küzdők számára a szavak végtelen kusza szövevénye a túlélés akadályának tűnhet. A sokáig pusztán tanulási zavarnak tekintett neurológiai állapot, amely a szöveg dekódolását megnehezíti, az egyének és közösségük számára is előnyös lehet egy ismeretlenekkel teli világban.A Cambridge-i Egyetem pszichológusai, Helen Taylor és Martin David Vestergaard újra megvizsgálták a fejlődési diszlexia hagyományos, hátrányosnak tekintett felfogását, és azt állítják, hogy neurológiai jellemzői más körülmények között előnyöket is hordozhatnak – olvasható az Origó cikkében.

Amelyik agynak nehézséget okoz az írott szavak gyors értelmezése, az könnyebben felfedezheti környezetét olyan hasznos nyomok után kutatva, amelyek javítják a döntéshozatalt.A diszlexia deficitközpontú szemlélete nem mondja el a teljes történetet– mondja Taylor.Ez a kutatás egy új keretet javasol, amely segít jobban megérteni a diszlexiás emberek kognitív erősségeit.

A fejlődési diszlexiára jellemző, hogy az írott szó vizuális formátumát nehezen tudják értelmes hangkészletté alakítani. Úgy gondolják, hogy a népesség öt–húsz százalékát érinti, és általában körülbelül egy évvel visszaveti az olvasási képességet, ami akadályozza a tanulási lépéstartást a társakkal.

A szabványosított oktatási rendszerben ennek a késésnek a következményei mélyrehatóak lehetnek, csökkentve az önbizalmat és az önbecsülést, és potenciálisan egy sor társadalmi problémához vezethetnek.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.