Megdöbbentő felfedezés: kiderült, mi az előnye a diszlexiának

Brit kutatók megállapították, hogy az olvasási nehézséget okozó diszlexiában szenvedők egy dologban sokkal jobbak társaiknál.

Forrás: Origo.hu2022. 07. 03. 10:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern világot az írott nyelv szálai fűzik össze. A diszlexiás olvasási zavarral küzdők számára a szavak végtelen kusza szövevénye a túlélés akadályának tűnhet. A sokáig pusztán tanulási zavarnak tekintett neurológiai állapot, amely a szöveg dekódolását megnehezíti, az egyének és közösségük számára is előnyös lehet egy ismeretlenekkel teli világban.A Cambridge-i Egyetem pszichológusai, Helen Taylor és Martin David Vestergaard újra megvizsgálták a fejlődési diszlexia hagyományos, hátrányosnak tekintett felfogását, és azt állítják, hogy neurológiai jellemzői más körülmények között előnyöket is hordozhatnak – olvasható az Origó cikkében.

Amelyik agynak nehézséget okoz az írott szavak gyors értelmezése, az könnyebben felfedezheti környezetét olyan hasznos nyomok után kutatva, amelyek javítják a döntéshozatalt.A diszlexia deficitközpontú szemlélete nem mondja el a teljes történetet– mondja Taylor.Ez a kutatás egy új keretet javasol, amely segít jobban megérteni a diszlexiás emberek kognitív erősségeit.

A fejlődési diszlexiára jellemző, hogy az írott szó vizuális formátumát nehezen tudják értelmes hangkészletté alakítani. Úgy gondolják, hogy a népesség öt–húsz százalékát érinti, és általában körülbelül egy évvel visszaveti az olvasási képességet, ami akadályozza a tanulási lépéstartást a társakkal.

A szabványosított oktatási rendszerben ennek a késésnek a következményei mélyrehatóak lehetnek, csökkentve az önbizalmat és az önbecsülést, és potenciálisan egy sor társadalmi problémához vezethetnek.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.