Gyakori sütési baklövések, amit sokan elkövetnek

A sütésben és a főzésben az az egyik legfrusztrálóbb dolog, hogy néha órákat töltünk a konyhában, ám a végeredmény borzalmas lesz. Túl száraz, túl kemény, sűrű a tészta, kívül már barnul, belül nyers, morzsálódik és még sorolhatnánk a süteményes bakikat. Noha helyrehozni nem mindig lehet, azért tehetünk, hogy legközelebb ne kövessük el ugyanazt a hibát. Ám felmerül a kérdés: vajon mit kellett volna másképp csinálni? Ebből az összefoglalóból kiderül – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 17. 16:17
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sütés során az egyik legizgalmasabb dolog bepillantani a sülő süteményre. Jó érzés látni, ahogy a tészta emelkedik és emelkedik, pirul, közben pedig a szánkban érezzük már az édes sütemény ízét. Aztán a vizualizáció pillanatok alatt oszlik el, ha meglátjuk, hogy az eddig szépen emelkedő süteményünk egyszer csak összeesik.

Ennek oka lehet, hogy ha túl sok sütőport tettünk a tésztába, ezért nagyon fontos mindig követni az utasításokat.

A másik ok az lehet, hogy régi a sütőpor, ami szintén eredményezheti a tészta összeesését. Hasonló eredményt érünk el, ha túl korán nyitjük ki a sütő ajtaját, hogy bekukkantsunk. Nézelődjünk inkább az üvegen keresztül, hogy kiküszöböljük ezt a problémát.

Ha már így jártunk, akkor a sütemény díszítésével kiküszöbölhetjük a kis hibát.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Miért nem jött fel a sütemény?

A tészta összesése mellett a másik rémálom, ha nem jön fel. Ilyenkor mindig győződjünk meg róla, hogy a megfelelő mennyiségű térfogatnövelőt használtunk, ami lehet sütőpor vagy élesztő.

A másik tényező, ami erre hatással lehet, az a sütő hőmérséklete. mindig várjuk meg, míg jól előmelegszik, ne siessünk betenni a süteményt.

Okozhat problémát továbbá a tortaforma vagy a tepsi nagysága is. Ha túl nagy, nem fog szépen feljönni a sütemény. Válasszunk inkább olyan tepsit, amit háromnegyedig tudunk tölteni a tésztával.

Miért reped, morzsálódik a sütemény?

Akkor történhet ez, ha túl sok térfogatnövelőt, sütőport vagy élesztőt rakunk a tésztába, esetleg túlzásba vittük a lisztet. A repedéseket okozhatja továbbá az is, ha túl meleg a sütő, ezért mindig kövessük az ajánlott sütési hőmérsékletet. Néhány repedést el tudunk tüntetni öntettel, ám a morzsálódó sütemény bizony már kellemetlen.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Miért száraz a tészta?

Ennek szintén lehet több oka is. Például túl meleg a sütő vagy kicsi tojásokat használtunk. Mindig kövessük a receptben írt hőmérsékletet, és inkább használjunk közepes vagy nagy tojásokat a sütés során.

Szintén probléma, ha túl nagy tepsiben sütjük a süteményt. inkább válasszunk kisebbet, és mindig háromnegyedig töltsük a tésztát a legjobb eredmény elérése érdekében.

Esetleg az is okozhatja a problémát, hogy túl sokáig volt a sütőben a sütemény, így hő hatására szárad ki. Ha már így alakult, adjunk hozzá szirupot, esetleg felturbózhatjuk a kedvenc likőrünkkel vagy öntetünkkel.

Miért maradt nyers a sütemény közepe?

Ha a sütőt nem melegítettük elő a megfelelő hőmérsékletre, esetleg túl korán vettük ki a süteményt vagy magas a hőfok, akkor a sütemény közepe nyers maradhat. Amit tehetünk: csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és tegyük még vissza a süteményt pár percre. Ha nagyon barnul a tetejere, takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.