Mi állhat a szexfüggőség hátterében, és létezik-e egyáltalán?

Önálló kórképként még nem szerepel orvosi berkekben, de a viselkedési addikciók csoportjába beletartozik.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 09. 19. 19:39
null
Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Jada Pinkett Smith, Will Smith felesége bevallotta a beszélgetős műsorában, hogy éveken át a súlyos szexfüggőség-problémájával küzdött.

– Nem az a kérdés, hogy mit csinálsz, hanem hogy hogyan viszonyulsz hozzá. Hogy miért teszed. Azzal semmi gond nincs, ha szeretsz sokat szexelni, de az már nem normális, ha mindent így akarsz megoldani. Ez az, amire fontos odafigyelni – mondta a színésznő. Szexfüggőnek tartotta magát többek között Russel Brand, Michael Douglas, David Duchovny, Colin Farrell és Rob Lowe is. A hírességek vallomásai segíthetnek megérteni ennek a problémának a hátterét, csökkenthetik az érintett hétköznapi emberek szégyenérzetét. Fontos, hogy az emberek legyőzzék önmagukat, beismerjék, hogy gond van a szexuális életükkel, és merjenek segítséget kérni.

MI A SZEXFÜGGŐSÉG?

A szexfüggőség – amibe a maszturbálás is beleértendő – az addiktív viselkedészavarok közé tartozik: egyfajta kényszert és függőséget jelent, olyan csillapíthatatlan nemi vágyat, amely kontrollálatlan reakciókhoz vezet. A szexuális tevékenység és a kielégülés keresése az érintettek egész életvitelét áthatja. Olyan, az intenzív szexuális vágy megszüntetésére irányuló magatartás, amely számos negatív következménnyel jár: gondok adódnak a munkahelyen vagy az iskolában, a társas kapcsolatok sérülnek, az érdeklődés hiánya figyelhető meg az élet szinte minden területén.

A szexfüggők házassága, párkapcsolata gyakorta egy idő után felbomlik, elveszítik a munkahelyüket, és pénzügyi zavarba kerülnek a viselkedésük miatt.

Mindez annak ellenére történik, hogy a legtöbbször nem is jár örömmel és/vagy elégedettséggel a szexuális aktus, amelyben az illető részt vesz.

LÉTEZIK EGYÁLTALÁN?

A szexfüggőség megítélése ellentmondásos még a szakemberek között is. Az egyik tábor kételkedik abban, hogy a szex függőséget okozhat, és úgy véli, hogy ez inkább egy neveltetésből, kulturális különbségekből adódó, szégyenteljesnek tartott címke (például az erősen vallásos családokban nevelkedőknél fordulhat elő). Az ezzel a problémával küzdőknek bűntudatuk van a szex miatt, és mivel vágynak a testi örömökre, könnyen szexfüggőnek minősítik magukat.

Orvosi szempontból önálló kórképként még nem szerepel, de a viselkedési addikciók csoportjába beletartozik, a kritériumait pontosan meghatározni nem lehet.

Számszakilag nem meghatározható az sem, hogy milyen gyakoriság jelez már szexfüggőséget, így a diagnózis felállításakor ez sem lehet mérvadó adat. A probléma a szakemberek számára onnan ismerhető fel, hogy a pácienst a szexuális aktusoknál a kényszer vezérli, azaz ha nincs meg a napi, heti aktusszám, akkor feszültté válnak, mint a kábítószeresek, akik nem jutnak az adagjukhoz. Ilyenkor a szexfüggők már csak azzal tudnak foglalkozni, hogy a szükségleteiket – amelyek nem is valósak – kielégítsék. Erre mondják azt a pszichológusok, hogy ez a tevékenység az életet már átitatja, az elvonás már feszültséget, rossz közérzetet okoz, az érintett nem tudja megtartóztatni magát. Innentől kezdve beszélhetünk szexfüggőségről.

Fotó: Pexels

EGYÉB OKOK A SZEXFÜGGŐSÉG HÁTTERÉBEN

Sokan, akik szexfüggőségben szenvednek, mentális betegséggel küzdenek: depresszióval, szorongásos zavarokkal. Az ilyen esetekben érzett fáradtság, kimerültség ellen szinte természetes, hogy a pornóban, szexben és/vagy az alkoholban keresnek vigaszt, örömforrást. Szexelnek, hogy érezzék, újra élnek… Egy tanulmány szerint a szexuális függőség kezelésére jelentkező férfiak közel háromnegyedénél legalább egy másfajta pszichiátriai diagnózis is szerepel.

A SZEXFÜGGŐSÉG KEZELÉSE

Mint minden más függőséget, a szexfüggőséget is lehet pszichoterápiával és/vagy gyógyszeres terápiával kezelni. Mivel kényszeres tevékenységről, függő személyiségről van szó, a háttérben pedig valamilyen szorongás vagy személyiségzavar is állhat, a gyógyszerek közül főleg az antidepresszánsok, szorongásoldók jöhetnek szóba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.