Az elit életmódváltása kell a klímaváltozás megfékezéséhez

Brit szakemberek egy friss jelentése szerint a legvagyonosabb 1 százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve.

Forrás: Világgazdaság2021. 04. 16. 10:44
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dúsgazdag emberek radikális életmódváltása is kellene a klímaváltozás megfékezéséhez. Erre figyelmeztetnek brit szakemberek egy friss jelentésben, amely szerint a legvagyonosabb 1 százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve – derül ki a világgazdaság.hu cikkéből.

A legtehetősebb 5 százalék – az úgynevezett „szennyező elit” – 37 százalékban járult hozzá a kibocsátásnövekedéshez 1990 és 2015 között

– olvasható az Origo szemléjében.

A jelentést a Cambridge-i Fenntarthatósági Bizottság készítette, amely azt vizsgálta, hogy miként lehet a leghatékonyabban fokozni a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket. Mint írták, a kritikusok szerint azonban az emissziócsökkentést technológiai fejlesztésekkel, nem pedig – várhatóan – népszerűtlen intézkedésekkel lehet gyorsítani.

A kép illusztráció. (Fotó: Pexels)

A jelentés vezető szerzője, a Sussexi Egyetemen dolgozó Peter Newell szerint a testület teljes mértékben támogatja a technológiai fejlődést és a hatékonyabb termékeket, ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy drasztikusabb erőfeszítésekre van szükség, mert a kibocsátás egyre növekszik.

A professzor szerint muszáj visszaszorítani a túlfogyasztást és ezt a „szennyező elit” körében kell kezdeni.

„Ezek az emberek repülnek a legtöbbet, vezetik a legnagyobb autókat és élnek a legnagyobb otthonokban, amelyeknek a fűtése nem okoz problémát számukra, ezért nem is aggódnak amiatt, hogy megfelelően szigetelt-e az otthonuk vagy sem. Ők azok az emberek, akik igazán megengedhetnék maguknak a jó hőszigetelést és a napelemek használatát, ha akarnák” – mondta a szakember.

Newell szerint a klímaváltozás problémája akkor kezelhető,

ha mindenki azt érzi, hogy részese egy kollektív erőfeszítésnek, a gazdagok részéről ez azt jelentené, hogy a kevesebb fogyasztással mutatnak példát a szegényebb embereknek.

„A sokat repülő gazdag emberek azt gondolhatják, hogy ellensúlyozni tudják a kibocsátásukat faültetésekkel és a szén-dioxid megkötését szolgáló egyéb projektekkel. Ezek a kezdeményezések azonban erősen vitatottak és nem hatékonyak” – húzta alá a professzor, megjegyezve, hogy a gazdagoknak egyszerűen kevesebbet kell repülniük és autózniuk, még akkor is, ha elektromos SUV-t vezetnek, mert az is terheli az elektromos rendszert.

A bizottság jelentése szerint a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit nem lehet megvalósítani radikális életmódváltás és viselkedésbeli változások nélkül, méghozzá elsősorban a társadalom leggazdagabbjainak életmódváltása szükséges hozzá.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a Föld szennyezettsége egyre nagyobb. Műanyag flakonok, csokipapírok, cigarettacsikkek bántják a szemünket, bármerre kirándulunk. Az áldatlan állapotok ellen a természetjárók sokat tehetnek, őket motiválja a Groove Trails is. Közös erővel a hulladékmentes turista útvonalakért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.