Edzőtermünk lehet az erdő

Egy farönk, egy nagyobb kődarab, netán egy kisebb szikla – a járványhelyzet miatt a modern eszközökkel felszerelt konditermek zárva tartanak, ugyanakkor akik szeretnék fejleszteni izmaikat, megtehetik a természetben is – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 14. 18:41
null
Az erdő kiváló hely a futásra, a tiszta levegő miatt Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edzeni bárhol lehet – tartja a mondás, s megfelelő kreativitás birtokában ez igaz is. Gyakran szó esik a saját testsúlyos vagy egyszerű eszközökkel végzett edzésekről, de vannak, akik ennél is naturálisabban tréningeznek. A természetben, az erdő kínálta „eszközökkel” végzik a gyakorlatokat, köveket emelnek, rönköket cipelnek, húznak, sőt akár hajítanak is. Ez talán a legősibb edzésforma a calisthenics (saját testsúlyos edzésforma) mellett, hiszen már a korai ókorban is gyakorolták, később a cirkuszi erőemberek, katonák edzettek így sok helyütt a világban.

A modern súlyokkal ellentétben itt nincsenek szabványok, nincs két egyforma kő vagy rönk, ezért ezzel a módszerrel edzve olyan képességek is fejlődnek, amelyek a hagyományos fitneszedzések során kevésbé.

Nem csupán erdőkben, de parkokban, ligetekben is kihasználhatjuk a környezetünkben található elemeket
Fotó: FLICKR

A szorításunk garantáltan acélos lesz tőle, és a mobilitásunk is sokat javulhat, hisz sokféle mozgást kell végeznünk az edzéseken, amikor a különböző méretű és formájú tárgyakat megmozgatjuk. A gyakorlatokat megfelelően összeállítva komplex, teljes testes edzést végezhetünk, különösen akkor, ha kihasználjuk a fák, dombok adta lehetőségeket, és nem csak súlyokat emelgetünk. Saját testsúlyos gyakorlatokat és kardioedzést is lehet így csinálni.

Az erdő kiváló hely a futásra, a tiszta levegő miatt
Fotó: FLICKR

Bár a többség a melegebb hónapokban szokott így edzeni, vannak, akiket a súlyos mínuszok sem tántorítanak el. Mielőtt azonban rohannánk a Mátrába, kis alapozás ajánlott – ez az edzésforma igényel némi tapasztalatot az erőtréning terén, és egy alaperőnlét sem árt hozzá.

Ha ez megvan, vár minket a kőkemény edzés a garantáltan legszebb edzőteremben, a természetben.

A rönkhajítás művészete Skóciában

Skóciában több évszázados hagyománya van a rönkhajításnak, amikor a versenyzők egy öt-hat méteres faoszlopot – amelynek súlya megközelítheti a hetven kilót is – hajítanak el. A híres skót Felföldi Játékokon is állandó szám, és a világon másutt rendezett eseményeken is kezd népszerűvé válni. A kőgolyók pakolása pedig az egész világon népszerű az erősember-versenyeken.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.