Egészséges ünnep – hazai alapanyagok karácsonykor is!

Ha karácsonykor is szeretnénk odafigyelni az egészséges táplálkozásra, akkor fontos, hogy minőségi, hazai alapanyagok felhasználásával készítsük el az ételeinket. Szerencsére télen is számos kiváló hazai termékből válogathatunk, amelyek a klasszikus és a különlegesebb ünnepi fogásokban is helyet kaphatnak.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 07. 12:28
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudta, hogy a hazai alapanyagok közé tartozó, nálunk is megtermő lenmagban 1,3-szor több ómega-3 zsírsav van, mint a chiamagban? Vagy hogy a szezon egyik nagy kedvencében, a csipkebogyóban 22-szer (!) több a C-vitamin, mint a világszerte „körülrajongott” goji bogyóban? Ha pedig az ünnepi asztal egyik nagy kedvencét, a halat nézzük: a lazac egészséges zsírsavakban gazdag, de a balatoni ponty vagy a dunai harcsa 120-150 grammos filéjében is annyi ómega-3 zsírsav van, ami fedezi a teljes napi szükségletünket – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

Maradva a télnél és karácsonynál: a méz, a mandula, a vadhús, a szárnyashús, a káposztafélék, a savanyú káposzta, a kelbimbó, a hagymafélék, a gomba, a cékla, a torma, a mák, a téli alma, a száraz hüvelyesek, a különféle borok – csak néhány a kedvelt magyar élelmiszerek közül, amelyek az ünnepi menü ételeiben is fontos szerepet játszhatnak. Kiegészítve akár olyan „messziről jött” téli kedvencekkel, mint például a zamatos citrusfélék.

GASZTROTIPPEK DECEMBERRE

A mostani helyzetben, amikor több időt töltünk otthon a négy fal között, kicsit talán több idő jut az ünnepi készülődésre. A jól bevált karácsonyi kedvencek mellett már az ünnepet megelőző hetekben is érdemes kísérletezni egy kicsit, kipróbálni egy-egy új levest, főételt vagy desszertet – törekedve a minél egészségesebb, könnyebb, táplálóbb végeredményre. A szezonális alapanyagok beszerzésénél pedig lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy helyi termelőktől, gazdáktól vásároljunk, így őket is támogathatjuk.

Süssön, főzzön együtt a család, vonjuk be a gyerekeket is az ételek elkészítésébe!

  • Amikor csak lehet, a hozzávalók feldolgozásnál a kíméletesebb elkészítési módokat válasszuk, ilyen például a párolás vagy a grillezés.
  • Játszunk a zöld- és a szárított fűszerekkel, készítsünk saját fűszerkeveréket, pestót, amelyekkel még ízletesebbé tehetjük az ételeinket.
  • Tegyük főszereplővé a gyökérzöldségeket! A sárgarépából, a pasztinákból, a céklából, a tormából, a burgonyából, az édesburgonyából, a zellerből rengeteg finomságot lehet készíteni! Krémleves, zöldségpüré, zöldségropogós, rizottó, gyökérzöldségekkel színezett házi tészta, zöldségfasírt – használjuk bátran a fantáziánkat, kombináljuk ízlés szerint ezeket a nagyszerű élelmiszereket.
  • A fermentált élelmiszerek különösen jó hatással vannak az egészségre. Az olyannyira kedvelt savanyú káposztából sem csak a „jó öreg” töltött káposzta készülhet. Az ünnepel előtt vagy után könnyű, de nagyon egészséges levest készíthetünk vöröshagymából, savanyú káposztából és édes-nemes pirospaprikából. Sőt, pár karika szárazkolbász is jöhet bele – csak az íze kedvéért. Készíthetünk otthon házi joghurtot is, a receptet ide kattintva találod meg). Az ünnepi húsételek mellé kínált salátáknál cseréljük le a majonézes öntetet joghurtos dresszingre. Sokkal könnyebb, sokkal egészségesebb, és zöldfűszerekkel feldobva nagyon finom!
  • A húsfélékkel kapcsolatban van néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani. A vörös húsok nemes részeinél fontos, hogy ne essünk túlzásba: próbáljuk meg eltalálni azt az állapotot, amikor a hús természetesen már nem véres, viszont zamatos, nem készült túl! Sütés után, még a felszeletelés előtt érdemes pihentetni. A másik lényeges dolog, hogy húsételek megérdemlik a minőségi, lehetőleg kiváló magyar bort! Bármit is készítünk, egy finom, minőségi húsfélét ne rontsuk el azzal, hogy „lőrét” használunk hozzá.
  • RECEPTAJÁNLÓ: MÉZES-NARANCSOS KACSA

    Egy igazán különleges ünnepi főétel és a hozzá csodásan passzoló köret receptjét ajánlja a Diéta és Fitnesz szakértője, Kovács Judit dietetikus-szakács, valamint Ujvári Szilvia cukrász. Egy klasszikus, de kissé megbolondított recept, amit kár lenne kihagyni, ha valami igazán finom étellel szeretnénk elkápráztatni a családot. A recept tej-, tojás- és gluténmentes.

    HOZZÁVALÓK (4-6 SZEMÉLYRE):

  • egy kb. 2 kg-os egész, konyhakész kacsa
  • 1 db narancs
  • 200 ml frissen facsart narancslé
  • 100 g méz
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek só
  • 1 ek szárított vagy friss, apróra vágott rozmaring
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 50 ml napraforgóolaj
  • ELKÉSZÍTÉSE:

  • Készítsük elő a hozzávalókat. Mossuk meg a kacsát. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A mézet, a narancslé egy részét és a fűszereket keverjük össze. A jénai tálat kenjük ki kevés olajjal.
  • A fűszeres mézet kenjük a kacsa belsejébe és a külsejére is. A meghámozott, lehártyázott, felszeletelt narancsot tegyük bele a kacsába. Ezután fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe körülbelül 2-2,5 órára.
  • A sütés vége előtt vegyük le a fóliát a kacsáról, hogy a bőre szépen megpirulhasson. Sütés közben locsoljuk meg a maradék narancslével és a pecsenyeszafttal (szükség szerint kevés vízzel).
  • Az igazán különleges köret, a fokhagymás-sárgarépás édesburgonyapüré receptjéért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

    Korábbi cikkünkben házilag elkészíthető szereket és illóolajokat javasoltunk megfázásra. A meghűlés kellemetlen tüneteit gyógyszerek nélkül is kezelhetjük. Megmutattuk, melyik illóolaj mire jó.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.