Ezért nem tanácsos az ablakra dőlni, ha a repülőn aludni szeretne

A rövid távolságon közlekedő repülőket szinte alig tisztítják meg két forduló között. Egy stewardess elmondja, mitől kell tartani az utasoknak a repülőn.

Forrás: origo.hu2021. 04. 10. 13:04
null
Nem érdemes az ablakra dőlve aludni a repülőn Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan nem tudják, de a rövid távolságon közlekedő repülőket szinte alig tisztítják meg két forduló között. Egy stewardess elmondja, mitől kell tartani az utasoknak a repülőn – olvasható az Origón.

Az ablak melletti ülőhelyek igen népszerűek azok körében, akik aludni szeretnének repülés közben. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az egyik legszennyezettebb része a repülőnek – idézi a Sun Linda Fergusont, aki 24 éve dolgozik stewardessként.

Sokan rátüsszentenek vagy ráköhögnek az ablakra, illetve megérintik azt piszkos kezükkel vagy hajukkal. Épp ezért nem tanácsos rádőlni addig, amíg nem tisztítottuk meg alaposan. Néhányan épp ezért fertőtlenítő kendőket hoznak magukkal, hogy áttöröljék vele az ülésük környékét.

Nem érdemes az ablakra dőlve aludni a repülőn
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A ledönthető tálcákon ugyancsak hemzsegnek a baktériumok, hiszen van, aki ott cserél gyermekén pelenkát, vagy felteszi rá a lábát – figyelmeztet a stewardess.

Az aranyszabályom – és én soha nem betegszem meg -, hogy soha nem teszem a kezem a számba vagy az arcomhoz közel

– mondta Ferguson. Emellett érdemes magunkkal fertőtlenítő spray-t vagy törlőkendőt vinni, és gyakran kezet mosni.

A koronavírus-járvány némiképp árnyalja ezt a képet, hiszen a légitársaságok kötelező maszkviselést írtak elő az utasok számára, ami még jó ideig érvényben maradhat. Az arcmaszk nemcsak a ki- és belélegzett levegőt szűri meg, de attól is véd, hogy akaratlanul is a szájukba nyúljunk vagy megérintsük az arcunkat.

Egy másik utaskísérő azt is elmesélte, hogy a rövid távú járatok között nem takarítják ki alaposan a repülőket. Ilyenkor többnyire csak összeszedik a szemetet, megigazítják a biztonsági öveket, visszateszik a magazinokat az ülések zsebébe, aztán pedig már üdvözlik is az új utasokat.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.