Félmillió dollárért kelhet el egy ritka 15. századi kínai csésze

A csészét tavaly fedezték fel New Havenben, Connecticut államban.

Forrás: MTI2021. 02. 26. 11:55
null
Félmillió dollárért kelhet el egy ritka 15. századi kínai csésze Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmillió dollárért (148 millió forintért) kelhet el a Sotheby's New York-i márciusi árverésén egy kivételesen ritka, 15. századi virágos kis kínai csésze – adta hírül meg a CNN amerikai hírtelevízió honlapja.

A Ming-dinasztia korából származó, kék-fehér színezésű, 15 centiméter átmérőjű ivócsészét, amelyet lótusz, krizantém, bazsarózsa és gránátalmavirág motívumokkal díszítettek, az uralkodó udvara számára rendelték meg.

A csészét tavaly fedezték fel New Havenben, Connecticut államban. Az árverési ház nem fedte fel az eladó kilétét, de a Sotheby's kínai művészeti szakértője annyit elárult, hogy az illető 35 dollárért (10 ezer forintért) vásárolta meg.

Félmillió dollárért kelhet el egy ritka 15. századi kínai csésze
Fotó: Pixabay

A szakértők szerint a műtárgy az 1403 és 1424 között uralkodó Jung-lö császár udvarából származik. A „lótusz csészeként” emlegetik, mert lótuszbimbóra hasonlít, értékét 300-500 ezer dollárra teszik.

Jung-lö császár uralkodása alatt nagy átalakuláson ment át a porcelánművesség, az udvar nagy megrendelései miatt.

A Sotheby's szerint mindössze hat hasonló porcelán maradt fenn ebből a korszakból, ezek a műtárgyak egyebek mellett a tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban, valamint a londoni British Múzeumban és a Viktória és Albert Múzeumban láthatók.

A csészét március 17-én, a Sotheby's Ázsia hetén bocsátják árverésre.

Felújítják Mária Antónia királyné versailles-i színházát

Felújítják Mária Antónia, XVI. Lajos francia király felesége versailles-i színházát.

„Kicsit olyan, mint Csipkerózsika” – magyarázta Raphaël Masson, a Versailles-i Örökség restaurátora a Kis-Trianon-kastély kertjében megbúvó ékkőre, mely hajdan a királynő titkos helye volt.

Ez az a hely, ahol a zene- és színházrajongó királyné utoljára állt színpadra, hogy a Sevillai borbély Rosináját eljátssza Beaumarchais, a szerző szemei előtt.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.