Felújítják Mária Antónia királyné versailles-i színházát

Ez az a hely, ahol a zene- és színházrajongó királyné utoljára állt színpadra.

Forrás: MTI2021. 02. 26. 8:32
null
Felújítják Mária Antónia, XVI. Lajos francia király felesége versailles-i színházát Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felújítják Mária Antónia, XVI. Lajos francia király felesége versailles-i színházát.

„Kicsit olyan, mint Csipkerózsika” – magyarázta Raphaël Masson, a Versailles-i Örökség restaurátora a Kis-Trianon-kastély kertjében megbúvó ékkőre, mely hajdan a királynő titkos helye volt.

Ez az a hely, ahol a zene- és színházrajongó királyné utoljára állt színpadra, hogy a Sevillai borbély Rosináját eljátssza Beaumarchais, a szerző szemei előtt.

A Mária Antónia (1755-1793) építésze, Richard Mique tervezte épületet, amelyben egyedülálló módon, működőképesen maradt fenn a 17. századi színpadi gépezet, a francia forradalom is megkímélte, mert értéktelennek ítélték.

„Valóságos csoda, hogy ez a színház fennmaradt. A 18. század második felében igazi színházmánia uralkodott, minden herceg teátrumot építtetett az otthonában, de szinte semmi nem maradt fenn ezekből” – erősítette meg Masson.

Felújítják Mária Antónia, XVI. Lajos francia király felesége versailles-i színházát
Fotó: Flickr

A pandémia alatt megszűntek a vezetett látogatások, amelyek során havonta egyszer a közönség megtekinthette a korszak színpadtechnikáját, így a restaurátorok és művészek a kényszerszünetet a rossz állapotú függöny pótlására fordították.

A december közepén helyére akasztott, díszes aranyszegélyű kobaltkék új függöny valójában optikai csalódást keltő festett vászon – árulta el a restaurátor.

Maga a terem is csupa vizuális illúziókeltés, hamis márvány, papírmasé és karton rejtőzik az aranyozott felületek mögött.

Egy másik projekt a színház-múzeum díszleteinek felújítása. A teátrumban, amely Mária Antónia korában akár 250 nézőt is befogadott, három teljes díszlet is fennmaradt: egy rusztikus, egy erdei és egy Minerva templomát ábrázoló, mely a világ legkorábbi, teljes egészében fennmaradt díszlete (1754).

A keszthelyi hercegnő, aki még jéghoki kapusnak is beállt

Festetics III. György felesége, a modern Maria Haugwitz odavolt a téli sportokért, nemcsak nézője és fővédnöke volt a keszthelyi jégünnepélyeknek, de korcsolyázott és jéghokizott is.

Keszthelyi jégünnepélyek

– A téli sportok, a korcsolyázás, fakutyázás és a jégvitorlázás nagyon népszerűek voltak Keszthelyen. A múlt századi balatoni jégünnepélyek azonban az időjárás szeszélyeinek voltak kitéve, sosem lehetett előre tudni, hogy a hetekig tartó készülődést követően a kitűzött napon valóban rá lehet-e majd menni a jégre, vagy az két-három melegebb nap miatt megolvad, vizes és balesetveszélyes lesz – avatta be LikeBalaton.hu munkatársát a jégünnepélyek titkaiba Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.