Hevederekkel az egész testet formálhatjuk

Minden izomcsoportot le tudunk edzeni két kötél segítségével. Szabó Bálint funkcionális edző megmutatja, hogyan kell használni a TRX-et, és milyen gyakorlatokat végezhetünk – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 13. 15:34
null
Az egyensúlyunk és a tartásunk is fejlődik a TRX tréning alatt Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül hasznos a TRX a köredzés világában, hiszen minden izomcsoportot le tudunk vele edzeni, sőt még az egyensúlyunk és a tartásunk is fejlődik a tréning alatt. Az alábbiakban erről az edzésmódszerről tudunk meg hasznos információkat Szabó Bálint funkcionális edző segítségével.

„Többféle történet is terjed, hogy honnan ered, van aki szerint egy ember hajótörést szenvedett, és a hajókötelek segítségével végzett különböző TRX-gyakorlatokat, hogy karbantartsa a testét – kezdte mondandóját Szabó Bálint.

– Mások szerint a sivatagban szolgáló amerikai katonák kötöttek köteleket a tankokra és a harckocsikra, és így próbáltak hatékonyan edzeni. Sőt, sokak szerint az amerikai tengerészgyalogosoktól származik a TRX, akik a hajóban és a tengeralattjárókban heveder segítségével kis helyen le tudták edzeni a testüket.”

Az egyensúlyunk és a tartásunk is fejlődik a TRX tréning alatt
Fotó: PIXABAY

Sokan csak hallottak róla, ám nem tudják pontosan mit is jelent a TRX.

„A TRX olyan edzésmódszer amelyhez két gumikötél vagy heveder is elég lehet, vagy két sima kötél. Otthon biztonságosan felfogatva az ajtófélfába vagy a szabadtéren egy fára is lehet akasztani, és máris meg van oldva az edzés. Manapság természetesen már létezik profi TRX, ami direkt ezekre a gyakorlatokra van kifejlesztve, ennek a végén van két hurok, ahová a lábat vagy a kezet be lehet akasztani, ezek már állíthatók. Súlyra, gépre nincs szükségünk, csak saját testsúllyal dolgozunk. Kortól, súlytól függetlenül mindenki tudja használni, és az egész testet le lehet vele edzeni, minden izomcsoportot meg tudunk vele dolgoztatni.

A TRX-szel egyaránt tudunk erőt és állóképességet is fejleszteni, növelni.”

Vannak alapszabályok, amelyeket persze legjobb profi szakembertől megtanulni.

A TRX-szel egyaránt tudunk erőt és állóképességet is fejleszteni, növelni
Fotó: PIXABAY

„Természetesen nem lehet csak úgy nekiugrani, megvan a szigorú szabálya a gyakorlatoknak, az első néhány alkalommal mindenképpen kérjük ki szakember segítségét. Az alapja a folyamatos, helyes testtartás, a test feszül, törzsünk nem lóghat a gyakorlatoknál. A core-izmokat erősíti, mivel tartanunk kell magunkat, lehet akár eszközöket is bevetni, mint a gumiszalag vagy a bosu. A feladatok különböző pályákon mozognak, a levegőben vannak a különböző részeink, fontos, hogy feszítsük végig magunkat. Sokkal több izom dolgozik például egy TRX-bicepszgyakorlatnál, mint egy sima súlyzós vagy gépes gyakorlatnál.

A távolság a TRX-től fontos, hiszen ezzel a nehézséget tudjuk állítani. Például egy sima bicepszgyakorlatnál, amikor a fül mellé húzzuk az eszközt, annál nehezebb a gyakorlat, minél jobban bemegyünk alá. Ha távolabb megyünk, könnyebb lesz a feladat.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.