A karácsony időszakának elmaradhatatlan része a sütés-főzés, a rengeteg finom sütemény és a hatalmas lakomák. Bár valószínűleg idén kevesebbet fogunk találkozni, ezek a szokások mégis megmaradnak.
Szánjunk rá időt!
Bár egyszerű tanácsnak hangzik, de az ünnepek alatt is fontos, hogy ne habzsoljunk, hanem szánjunk időt az étkezésre. Ha a főétkezések között, például játék vagy filmnézés közben hajlamosak vagyunk csipegetni, észrevétlenül is túlehetjük magunkat. ezt úgy tudjuk elkerülni, ha próbáljuk a napi 5, maximum 6 étkezést tartani, a köztes időszakban pedig nem nassolunk, nem járunk rá a süteményes tálra és a tűzhelyen hagyott fazekak tartalmára. Evés közben pedig ne kapkodjunk, ne figyeljünk más tevékenységre, azaz rakjuk el a telefonunkat, kapcsoljuk ki a tévét, és koncentráljunk csak az ízek élményére.

Fotó: Pexels
Nem kell mindent egyből
Az ínycsiklandó ünnepi fogások láttán könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy mindenből minél többet akarunk – hiszen karácsony csak egy évben egyszer van –, így végül az átlagos napi kalóriabevitelünk többszörösét fogyasztjuk el.
Ahelyett, hogy telepakolnánk több alkalommal is minden létező jóval a tányérunkat, inkább próbáljunk kisebb adagokat fogyasztani.
Nem muszáj mindent 3 nap alatt megenni – a megmaradt falatokat később, akár pástétomként is felhasználhatjuk, vagy lefagyasztva pár héttel később is tökéletes ebédopciók lehetnek.

Fotó: Pexels
Mi kerül a tálra?
A kiegyensúlyozott táplálkozásban segíthet az úgynevezett „tányérmódszer„ – ennek segítségével a képzeletbeli tányérunk felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, a másik felét pedig főként gabonaféléknek, és kisebb arányban fehérjeforrásoknak.
Ha elképzeltük ezt a tálat, könnyen el tudjuk helyezni a karácsonyi fogásokat úgy, hogy ne billenjen túl a mérleg.
Ezt elősegítve törekedjünk arra, hogy minél több zöldség kerüljön az ünnepi asztalra az ízletes karácsonyi sültek mellé: ilyenek lehetnek a téli szezonban kifejezetten népszerű gyökérzöldségek, mint a zeller vagy a cékla, de akár készíthetünk rozmaringos krumplit is.