Károly herceg segíthet azonosítani az egyik magyar király maradványait

Hogy a tudósok biztosan kijelenthessék a rendkívüli lelet eredetét, különös segítségre lesz szükségük: Károly walesi herceg azonosíthatja az egykori uralkodót.

Forrás: origo.hu2021. 05. 30. 15:05
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetséges, hogy Aba Sámuelnek, Magyarország harmadik királyának és feleségének maradványai kerültek elő egy abasári ásatáson. Hogy a tudósok biztosan kijelenthessék a rendkívüli lelet eredetét, különös segítségre lesz szükségük: Károly walesi herceg azonosíthatja az egykori uralkodót – olvasható az Origón.

A ma 2500 lakosú Abasár a honfoglalás kora óta nemzetségfői központ, egy időben itt volt a királyi központ is, és minden bizonnyal itt helyezték örök nyugalomra Aba Sámuelnek, Magyarország 3. királyának holttestét. „Erről a helyről irányították az országot 1000 éve. Ez egy kis település lakói számára szinte felfoghatatlan – mondta a Ripostnak Kazsu Attila, Abasár polgármestere.

Kevés olyan emlékhelyünk, régészeti lelőhelyünk van, ami ilyen jó állapotban megmaradt

– mondta a lapnak Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója. „Hasonló feltárás sem volt az utóbbi évtizedekben. Itt az Árpád-korban pezsgő élet és királyi szintű udvarház volt. Ehhez hasonló méretű és jelentőségű templomot és domonkos rendi kolostort a Margit-szigeten találunk, ahol Szent Istvánt és Szent Margitot eltemették. Abasár azzal egy rangban volt.„

A közelmúltban két, egymáshoz közel temetett ember csontvázát találták meg. Azt tudják, hogy Aba Sámuelt itt temették el, de még nem biztos, hogy az egyik az ő csontváza.

Károly hercegnek, így II. Erzsébetnek is vannak magyar felmenői
Fotó: MTI/EPA

Károly walesi herceg segítségével azonosíthatók a magyar király földi maradványai.

 

Az erdélyi Rhédey család az egyik legrégebbi magyar család, az Aba nemzetségből vált ki a XIII. században. Később a Habsburgok elől menekülve a család Erdélyben települt le, Erdőszentgyörgyön. Itt született Rhédey Klaudia 1812-ben. Ő Erzsébet királyné ükanyja, Károly herceg szépanyja.

Mivel az archeogenetikában a rokonság megállapításához egy férfi DNS-e kell, ezért nem Erzsébettől, hanem a fiától, Károlytól van szükség DNS-mintára ahhoz, hogy meg tudják állapítani, bizonyosan a magyar király, Aba Sámuel csontváza került-e elő Abasáron.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

(A borítóképen Károly walesi herceg. Fotó: MTI/EPA)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.