Kutyatartással az asztma kialakulása ellen

Egyes kutatási eredmények szerint a kutyás háztartásokban előforduló házipor védelmet nyújt a gyermekkori asztmával is összefüggésbe hozható, a légutakat megtámadó vírus ellen – írja a gyogyzona.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 05. 10:22
null
A kutyatartás, a megváltozott összetétetű házipor miatt védhet az asztmától Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az asztmás megbetegedések jelentős százalékáért a háziport teszik felelőssé, pedig korábbi kutatások már rávilágítottak arra, hogy

a gyermekkori asztma kialakulása leginkább a háziporban található baktériumok fajösszetételétől függ.

A házipor összetételét nagymértékben befolyásolja, hogy van-e otthonunkban háziállat (elsősorban kutya vagy macska), ezért a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem szakemberei a háziporban található baktériumokat kutatva bebizonyították, hogy a kutyát vagy macskát tartó háztartásokban más baktériumfajok fordulnak elő a háziporban, mint a kisállat nélküli otthonokban.

A kutyatartás, a megváltozott összetétetű házipor miatt védhet az asztmától
Fotó: unsplash

A kutatók azt feltételezték, hogy a kutyás háztartások esetében a háziporban lévő mikrobák a gyomor-bél traktusban történő megtelepedésük során olyan immunreakciót váltanak ki, amely védelmet nyújt a gazdaszervezet számára az asztmával is összefüggésbe hozott RSV (respiratory syncytial vírus) ellen. Az RSV-vírus gyermekeknél igen gyakran okoz enyhe vagy akár súlyos lefolyású légúti fertőzést, amelyek közül az utóbbi jelentősen növeli a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.