Marosszentgyörgyön átadták a sátortetős műjégpályát

Pótápi Árpád János beszédében a sportot az egyik legfontosabb közösségkovácsoló erőként aposztrofálta.

Forrás: MTI2021. 02. 14. 19:17
POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőt mond a marosszentgyörgyi sátortetõs műjégpálya ünnepélyes átadásán Fotó: Biró István Forrás: MTI/Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marosvásárhely szomszédságában fekvő Marosszentgyörgyön átadták a magyar állam támogatásával felépített sátortetős műjégpályát.

Az ünnepélyes átadón két jégkorongozó felszerelésbe öltözött romániai miniszter köszönte meg a magyar kormány képviselőjének a létesítményt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntésében megemlítette: 2016 óta a magyar állam támogatásával Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson épült még új, fedett jégpálya.

Az államtitkár a sportot az egyik legfontosabb közösségkovácsoló erőnek tekintette. Megjegyezte: a magyar kormány azért ad sportlétesítményekre pénzt, mert nemzetben és egységes Kárpát-medencében gondolkozik. Hozzátette: a jégkorongban az egységes Kárpát-medencei liga is működik, így Csíkszeredába, Gyergyószentmiklósra és Brassóba is ellátogat a Ferencváros vagy az Újpest és a székelyföldi csapatok is ellátogatnak a magyarországi klubokhoz. Azt is a szerves kapcsolat jelének tekintette, hogy sok székelyföldi játékost igazolnak le a magyarországi klubok és magyarországiakat is a székelyföldiek.

Megjegyezte: olyan magyar sportolókat kell nevelni, olyan csapatokat kell kialakítani, akik és amelyek a Kárpát-medencében és a világon is hírnevet szereznek a magyaroknak.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökeként mondott köszönetet. Kijelentette: ezzel befejeződött az alapítvány által eltervezett infrastruktúrafejlesztések szakasza. Ma nyolc központban dolgoznak a jégkorongozó gyermekekkel, és ezek a központok az egész Székelyföldet átfogják. Tánczos Barna elmondta: a székelyföldi központokban több mint ezer gyermekkel foglalkoznak, és a koronavírus-járvány előtt több mint hétezren jártak heti rendszerességgel korcsolyaoktatási programra.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőt mond a marosszentgyörgyi sátortetõs műjégpálya ünnepélyes átadásán Marosszentgyörgyön
Fotó: MTI/Biró István

Novák Eduárd romániai ifjúsági és sportminiszter kijelentette: az új fedett jégpályán román, magyar, roma és szász gyermekek sportolhatnak együtt és tanulhatnak egymástól. A miniszter úgy vélte: óriási esélyt kapnak a létesítménnyel a mai fiatalok. Arra biztatta őket, hogy használják ezt ki. Megjegyezte: a minisztérium teljesítményt fog megkövetelni az edzőktől, a gyermekektől.

– Nem űzhetünk gúnyt a gyermekek álmaiból – tette hozzá. A miniszter a rendezvény előtt az MTI kérdésére reagált azokra a román sajtóban megjelent állításokra, amelyek szerint a Székelyföldi Jágkorong Akadémia tulajdonképpen nem Románia, hanem Magyarország számára neveli az utánpótlást.

Kijelentette: a felépített létesítmények a magyar kormánynak köszönhetők, de a román sport, és a magyar sport fejlődéséhez is hozzájárulnak. – Ha a román sportnak is megmarad 30-40-50 százalék, az is több mint a semmi. Ennek örvendenünk kell – jelentette ki.

Több felszólaló is megemlítette, hogy a jégpályát azért kellett a Marosvásárhellyel gyakorlatilag összeépült Marosszentgyörgyön felépíteni, mert a megyeszékhely korábbi vezetése nem támogatta a tervet.

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport szerelmesei a szerelmesek napján kapták a létesítményt.

A marosszentgyörgyi sátortetős fedett jégpályát a Mens Sana Alapítvány építette a magyar kormány 264 millió forintos támogatásával. A jégpálya működtetésében a Maros megyei önkormányzat is részt vállal.

Az ünnepélyes átadót jégkorongos bemutató mérkőzések előzték meg, amelyeken mind Tánczos Barna, mind Novák Eduárd miniszter pályára lépett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.