Milyen problémákra utalhatnak a köröm elváltozásai?

Körmünket nem csak esztétikai szempontból érdemes rendszeresen megvizsgálni, meglepően sokat elárulhat ugyanis az általános egészségi állapotunkról.

Forrás: Mediaworks/feol.hu2021. 07. 20. 17:24
null
Körmünket nem csak esztétikai szempontból érdemes rendszeresen megvizsgálni Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges köröm egyenletes, sima felszínű, egészséges fénye van, és nincsenek rajta sem pöttyök, sem foltok. A nagyon matt, halvány, fénytelen köröm nagyon gyakran vérszegénységre, illetve vashiányra utal. Utóbbi állapotot jelezheti az is, ha a köröm homorúvá válik – az alakja kanálra emlékeztető formát vesz fel – és elvékonyodik. A körmök, illetve az alatta lévő szövetek sápadtságát okozhatja többek között alultápláltság, máj-, szív- vagy vesebetegségek. Ha a körmök halványsága hosszabb időn keresztül, hónapokon át változatlan, érdemes felkeresni az orvosunkat.

A körmök formája nemcsak homorúvá, de domborúvá is válhat. Igen jellegzetes például a körmök, illetve a körömágy „megdagadása”, kerekdeddé válása (ezt hívják buzogány- vagy dobverőkörömnek). Ilyenkor a köröm elváltozása mellett megfigyelhető a körömágy érzékenyebbé, sérülékenyebbé válása is. Mindezek hátterében nagy valószínűséggel a vér oxigénszintjének csökkenése áll, amely szintén jelezhet szív-, tüdő-, máj- vagy vesebetegséget.

Előfordul, hogy a köröm megvastagszik. Ezt okozhatja gombás fertőzés, de korábbi sérülés hatására is megváltozhat a köröm felülete és vastagsága. Az idő előrehaladtával a körmünk egyébként is vastagabbá válik, ez megfigyelhető az idősebbeknél. Ám a jelenség hátterében pajzsmirigyproblémák is állhatnak.

Körmünket nem csak esztétikai szempontból érdemes rendszeresen megvizsgálni
Fotó: Pixabay

A leggyakrabban valószínűleg a körömgombával szembesülünk, amely következtében a körmök elszíneződnek, sárgássá válnak. Bár a fertőzés gyakoribb a lábakon, a kézen is kialakulhat. A köröm gombás fertőzésére utal még, ha a köröm törékennyé vagy porózussá válik. Ugyanakkor a sárgássá váló körömnek mélyebben meghúzódó, súlyos okai is lehetnek, a krónikus fertőzésektől a máj betegségein keresztül a pajzsmirigyproblémákig és a pszoriázis nevű bőrbetegségig.

Ha a körmön keresztirányú, bemélyedő vonalak alakulnak ki, amelyek kitapinthatók és nem pusztán elszíneződés okozza őket, akkor az úgynevezett Beau-vonalak jelentek meg a körmünkön. Ezek akkor alakulnak ki, ha a köröm növekedésében valamilyen zavar következik be. Ezt okozhatja a körmöt érő sérülés, de súlyos, magas lázzal járó betegségek is, például tüdőgyulladás vagy mumpsz. A vonalak megjelenhetnek kemoterápiát, gyógyszerérzékenységre adott reakciót követően is. A Beau-vonalak súlyos cinkhiányra is utalhatnak.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.