Napfény, strand, magyar tenger: ilyen volt a fürdőruhadivat a régi időkben

A II. világháborút követő időkben a nők virágos kartonanyagból saját maguk készítették fürdőruháikat, majd nemsokára, az 50-es és 60-as évekre már a konfekció is megjelent. A divatnak megfelelően az egyrészes, szoknyás fazon és a mellfeszesítő (pushing) bikini iránti rajongás váltogatta egymást. Ma már meglepő módon, akkor sokan kölcsönzőből szerezték be nyaralásuk idejére a fürdőruháikat – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 06. 26. 15:40
null
Napozó lány a Margitszigeti Palatinus Strandfürdőben 1973-ban Forrás: Fortepan / MHSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern bikini Louis Reard mérnök nevéhez fűződik, aki 1946. július 5-én Párizsban mutatta be kreációját.

A kétrészes fürdőruha megnevezését a Marshall-szigetek részét képező bikini-atollról kapta.

A tervező így kívánta érzékeltetni, hogy szerinte ez az öltözet az ott végzett kísérleti atomrobbantásokkal felérő hatást válthat ki a férfiakból.

Magyar hölgyek fürdőruhában az 1930-as évek végén
Fotó: Fortepan

Tizenöt évig még tiltott ruhadarab volt az Egyesült Államokban,

a nagy áttörést az 1957-ben bemutatott És Isten megteremtette a nőt című film hozta el, amelyben Brigitte Bardot első színésznőként bikiniben jelent meg a filmvásznon.

Az évek múlásával hazánkban is egyre népszerűbbé váltak a mind kevesebb idomot takaró női fürdőruhák. A hölgyek néha egyrészes, máskor szoknyás fazonú, illetve kétrészes fürdőruhákban strandoltak a Balatonon akkoriban.

Mivel fürdőruhát akkoriban csak nagyon drágán és nem is folyamatosan lehetett vásárolni, sokan kölcsönzőkbe jártak.

Ezt a budapesti fürdők is előszeretettel hirdették, tőlük is be lehetett szerezni az új fazonú ruhadarabot több méretben is.

Napozó lány a Margitszigeti Palatinus Strandfürdőben 1973-ban
Fotó: Fortepan/MHSZ

Az igazi fürdőruhadivat a gulyáskommunizmus virágzása idején, a 70-es és a 80-as évek elején indult fejlődésnek. Ekkor már a nemzetközi, nyugati trendeket is folyamatosan követte hazánk.

A teljes cikk és a galéria IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.