Összeszedtünk mident, amit a steviáról tudni kell

Aki diétázni kezd, az első lépés, amit meg kell tennie a karcsúság érdekében, hogy lemond a cukorról, és az édes ízről. Vagy mégsem? Steviaval például remekül csökkenthető a torkosság!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 01. 26. 10:16
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző édesítőszerek, de természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk. A steviáról (másnéven jázminpakóca, valójában egy szubtrópusi növény) jó tudni, hogy a leveleiből készült őrlemény sokkal édesebb, mint a kristálycukor. Persze a legnagyobb előnye, hogy nem hizlal, mert a benne lévő glükozidok energiatartalma nagyon alacsony. A brazíliai és paraguayi indiánok már több száz éve használják édesítésre és étvágycsillapításra is – írja a diétaésfitnesz.hu.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

7 érdekes tény a steviáról

  • Ez a növény képes szabályozni a vércukorszintet, így elkerülhetőek vele a diéta során váratlanul fellépő éhségrohamok.
  • A stevia kalóriamentes, mégis sokkal édesebb, mint ugyanolyan mennyiségű cukor, így már nagyon kevés is elég belőle.
  • A gyógynövény teaként fogyasztva javítja és serkenti a bélműködést, gyorsítja a méregtelenítést. Erős gombaölő hatása miatt, kitűnően alkalmazható a Candida kezelésében is.
  • Sütésre, főzésre is alkalmas, az ételek íze nem változik meg, de kelt tésztáknál lassabban kel meg a tészta.
  • Egyes kutatások szerint még a magas vérnyomás szabályozására is alkalmas.
  • Fogínygyulladás és más szájfertőzések gyógyítására is kipróbálhatjuk. Sőt, a gombás bőrelváltozásokat oldat formájában, külsőleg alkalmazva is gyógyítja.
  • Egyes kutatások szerint jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését is, ezért cukorbetegek is használhatják édesítőszerként.
  • 4 tipp, hogyan csökkenthető az édesítő fogyasztása

  • A kávé és tea sokkal finomabb édes íz nélkül, csak megszokás kérdése az egész.
  • A lekvárfőzéshez sem feltétlenül kell az előírt mennyiségű cukor, vagy más édesítő. A tartósság ugyanis nem ettől függ. Akár teljesen cukormentesen is eltehetünk lekvárokat, és akár kompótokat is.
  • Kísérletezzünk az otthon készített süteményekkel, néha már a fele adag édesítő is elegendő, mint amit egy hagyományos recept előír.
  • Bizonyos gyümölcsök remekül édesítenek. Kevert tésztába, kekszbe például tehetünk mértékkel összeturmixolt banánt vagy datolyát cukor helyett, így is édes lesz az íze.
  • Az eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben hasonló témáról írtunk. A boltok polcain nagy a rejtett cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerek választéka. Tudjuk, a mértéktelen cukorfogyasztás számtalan betegség okozója lehet, sokan mégis úgy tekintenek egy-egy süteményre, csokoládéra, bolti kakaóra, túródesszertekre, gyümölcsjoghurtra, mint a napi étrend alapvető és természetes kiegészítőjére. Pedig rendkívül káros a mértéktelen cukorfogyasztás.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.