Rendkívül káros a mértéktelen cukorfogyasztás

Tudjuk, a mértéktelen cukorfogyasztás számtalan betegség okozója lehet, sokan mégis úgy tekintenek egy-egy süteményre, csokoládéra, bolti kakaóra, túródesszertekre, gyümölcsjoghurtra, mint a napi étrend alapvető és természetes kiegészítőjére.

Forrás: MW2020. 10. 07. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összetevők listáját végignézve rájöhetünk, alig akad olyan élelmiszer, amiben nem található meg a cukor, pedig az egészséges táplálkozás hívei állítják, valójában nincs is szüksége rá a szervezetnek – írja a beol.hu.

Bujdosó Dóra elmondta, a sok cukrot tartalmazó étel mértéktelen fogyasztásával hatalmas kilengéseket okozunk az inzulinszintünkben. A füzesgyarmati életmód- és táplálkozási tanácsadó hozzátette, elég belegondolni abba, hogy régen az emberek a cukrot csak fűszerként használták, épp úgy, mint egy csipetnyi köményt vagy borsot. Mára azonban az éves cukorfogyasztásunk több kilóra nőtt, ami megdöbbentő mennyiség.

A szakember kiemelte, a boltok polcain rengeteg a választék a rejtett cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerekből, ezeknek azonban valódi értéke és tápanyagtartalma nincsen, túlterhelik a szervezetet. Aláhúzta, a cukor mértéktelen fogyasztása inzulinrezisztenciához vezethet, ami csak nagy odafigyeléssel tartható szinten, egyébként a visszafordíthatatlan kettes típusú cukorbetegség előszobája. Felvetésemre, miszerint sokan állítják, az agy működéséhez nélkülözhetetlen a cukor, elárulta, a szervezetünk képes a szénhidrátokat is úgy felhasználni, hogy azok egy része cukorként hasznosuljon.

Bujdosó Dóra hangsúlyozta azt is, egyre több gyermek van veszélyben, egyrészt a genetikai hajlam, másrészt a nem megfelelő táplálkozás miatt. A cukorbetegség, a hasnyálmirigy-kimerülés, a veseelégtelenség irányába vezető lejtő azonban elkerülhető: egészséges életmóddal, mozgással és sok-sok tiszta folyadék elfogyasztásával tehetünk a legtöbbet magunkért. Elmondta, a cukorhelyettesítő szerek közül sok lehet ártalmas. A legtermészetesebb a növényi eredetű stevia, de hosszú távú hatásait ennek az anyagnak sem ismerjük. Kiemelte, az eritrit egy nullakalóriás cukoralkohol, de bélproblémákkal küzdőknél például komoly gondokat okozhat, és pajzsmirigybetegeknek sem javasolt a fogyasztása. Gyerekkorban a gyümölcscukor a legbiztonságosabb, de Bujdosó Dóra aláhúzta, mindennek határt kell szabni. Az édes íz iránti sóvárgást jobb lebontani, a gyerekek, unokák iránti szeretetet pedig célszerűbb egészséges ételekkel, tartalmas együtt töltött idővel kifejezni.

Édesség helyett a gyümölcsök fogyasztása javasolt. Korábbi cikkünkben megírtuk a mindennapos almafogyasztás jó hatásait, és olvassa el az egészséges táplálkozás előnyeiről szóló cikkünket is!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.