Vegyük észre! – Ezek lehetnek a túlhajszoltság jelei

Számos olyan kihívásnak kell nap mint nap megfelelnünk, amelyek túlzott mértékben is megterhelhetik idegrendszerünket: húzós időszak a munkahelyen, párkapcsolati problémák, családi kihívások, mint például a szülői teendők egy gyermek születése után, vagy akár egy családtag elvesztése. Túlhajszoltság esetén testünk és lelkünk is jelzi, hogy bizony gond van – írja a gyogyzona.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 01. 15:18
null
A mentális kimerültség egyik leggyakrabb tünete az alvászavar Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlhajszoltság alábbi tüneteit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ezek felismerésével még időben segítségért folyamodhatunk.

Szabálytalan szívverés

A fokozott idegeskedéssel járó állapotok az adrenalin és noradrenalin hormonok felszabadulásához vezetnek, melyek a szívműködésre is hatással vannak: a pulzusszám emelkedik, illetve különböző ritmuszavarok is kialakulhatnak. Az érintett személyek ilyenkor szapora szívverésre, ütésszerű plusz szívdobbanásokra, akár légszomjra, fulladásérzésre is panaszkodhatnak. Az ilyen tünetek jelentkezésekor természetesen szervi eredetű szívbetegség sem kizárható, ezért mindenképp javasolt egy kardiológiai szakvizsgálat mielőtt azt gondoljuk, hogy csak túlterheltük magunkat.

Tenziós fejfájás

Nagymértékű stressz hatására fokozódik a nyaki-és tarkótáji izmok alaptónusa, görcsök és feszülésérzés alakulhat ki, mely következményesen fejfájást, nyaki fájdalmat, szemfáradtságot okozhat. Ezen tünetek oldására hasznosak lehetnek a különféle relaxációs technikák, melyek segítségével az izmok ellazult állapotba hozhatók, így a következményes fejfájás tünetei is csökkenthetők. Természetesen, ha napi szintű, csillapíthatatlan fejfájás jelentkezik, érdemes egy neurológus szakorvossal konzultálni.

A mentális kimerültség egyik leggyakrabb tünete az alvászavar
Fotó: unsplash

Alvászavarok

Ma már több vizsgálat is bizonyította, hogy a szorongásos állapotok és a depresszió hatással van a bioritmusunkra is, melynek egyik megnyilvánulási tünete, hogy felborul az alvásciklusunk. Az érintettek egy része az egész napot az ágyban tölthetik, mégsem érzik magukat kipihentnek, egyenesen túlalusszák magukat. Egyeseknél inszomnia alakul ki, vagyis elalvási nehézségekkel küzdenek, mely túl korai vagy gyakori éjszakai ébredés formájában jelentkezik.

Alvászavar esetén a kiváltó ok kezelésén kívül érdemes figyelnünk arra, hogy kialakítsuk a megfelelő alváshigiénét. Fontos a pontos lefekvési idő és az azt megelőző rituálé megtervezése. Legyen egy konkrét időpont, ami után már készülünk az alvásra. Ekkor lehetőleg sötétítsünk le, kerüljük a stresszes tevékenységeket, a telefon és a tv képernyőjének bámulását. Olvassunk, igyekezzünk ellazulni, hogy megfelelően megágyazzunk a pihentető alvásnak.

A túlhajszoltság további jellemző tüneteiről a teljes cikkben, ITT olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.