Veszélyes a gyerekek egészségére az elektronikai hulladék

A mérgező hulladékok a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva a várandós nők életét is.

Forrás: MW2021. 06. 16. 21:10
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több millió ember, különösen a gyerekek egészségére jelent veszélyt az egyre növekvő mennyiségű elektronikai hulladék – figyelmeztetett kedden kiadott jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Beol.hu cikke szerint.

„Ha egy gyerek megeszik mindössze egyetlen olyan tyúktojást, amely a ghánai Agbogbloshie nyomornegyedből származik, akkor az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által meghatározott napi határértéknél 220-szor több klórozott dioxin kerül a szervezetébe” – mondta Marie-Noel Brune Drisse, a jelentés vezető szerzője.

A kép illusztráció Fotó: Pexels

A szakember hozzátette: „a nem megfelelő e-hulladék-kezelés áll a háttérben. Ez egy egyre súlyosbodó kérdés, amelyet azonban sok ország még nem kezel egészségügyi problémaként”.

Az elektronikai hulladékok közé tartoznak a régi számítógépek, televíziók, faxok és telefonok. Ezek a készülékek értékes fémeket, például aranyat, rezet és mérgező anyagokat: ólmot, higanyt, valamint nikkelt is tartalmazhatnak.

Az elektronikai készülékek számának növekedésével, az e-hulladékok mennyisége is emelkedik. A szakértők becslései szerint világszerte 53,6 millió tonna elektronikai hulladék termelődött 2019-ben, ami 21 százalékkal volt magasabb a mindössze öt évvel korábbi mutatónál.

A WHO szerint csaknem 13 millió nő számára jelent bevételi forrást, hogy újrahasznosítható anyagok után kutatva válogatja szét a szemetet, miközben ki van téve a méreganyagok hatásainak. Gyakran ötéves gyerekek végzik ezt a munkát, mivel apró kezeikkel könnyedén szétszedik a készülékeket.

Rájuk a mérgező anyagok még nagyobb veszélyt jelentenek, mivel a szerveik még fejlődnek.

A mérgező hulladékok a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva a várandós nők életét is.

Korábbi cikkünkben a Tudatos Vásárlók Egyesülete vizsgálatának eredményét mutattuk be. A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók. A szervezet javasolja, hogy mivel nagy a választék, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.