A szakember közlése szerint az áremelkedés első fázisa már a legtöbb feldolgozó üzemnél megtörtént: 5–7 százalékkal emelték, illetve a közeli napokban emelni fogják azt az árat, amit a kereskedők fizetnek a feldolgozóknak. Ez azt jelenti, hogy a mostani, kilogrammonként átlagosan 420 forintos ár növekszik 5–7 százalékkal. Megjegyezte: most egy kiló csirkehús előállítási költsége 440–450 forint.
A BTT elnöke ugyanakkor jelezte azt is, hogy a mostani áremelés csak arra elegendő, hogy az alapanyag-termelők – a broilercsirke-tenyésztők – ne hagyják abba a baromfitartást. Így az élő csirke átvételi árát kilogrammonként a jelenlegi 250-ről 260–265 forintra emelhetik a feldolgozók.
A következő áremelés várhatóan április közepén–végén következik be, mértéke 5–6 százalékos lehet. A harmadik fázis június körül következhet, ez újabb, akár 6–10 százalékos áremelést is jelenthet.
A jelentős drágulást Bárány László a piaci kereslet élénkülésével, továbbá azzal a ténnyel magyarázta, hogy számításaik szerint a csirkehús fogyasztói ára négy évvel ezelőtt mintegy 8–9 százalékkal volt magasabb a jelenleginél. Hozzátette: azóta a különböző járulékos költségek, például a takarmány vagy a gáz, illetve a gázolaj ára több mint 50 százalékkal növekedett.
Mindezek figyelembevételével Bárány László úgy vélte, hogy az átadási árak növelése elkerülhetetlen.

Fiktívszámla-gyárat számolt fel a NAV