Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Egész vagyonokat menekítettek ki

Összesen 280 milliárd dollárnyi adót spóroltak meg a gazdagok azzal, hogy körülbelül 32 ezer milliárdnyi vagyont mentettek ki offshore-cégekbe és titkos bankszámlákra.

NT
2012. 07. 25. 3:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes adatokat tett közzé a világ legelismertebb, adóparadicsomokkal foglalkozó civil szervezete, az Adóigazságossági Hálózat (TJN), amely összesen 32 ezer milliárd dollár eltitkolt jövedelemről adott számot legújabb jelentésében. Erre a The Guardian című brit lap hívta fel a figyelmet.

A jelentés szerint a szóban forgó összegben ráadásul nem szerepelnek az ingatlanokban, jachtokban és nemesfémekben felhalmozott titkos megtakarítások. A szervezet vezetője, John Christensen kiugrott offshore-bankár, a jelentés készítője, James S. Henry pedig az egyik legnagyobb adótanácsadó cég, a McKinsey volt főközgazdásza, offshore-szakértő.

Az adóparadicsomokba kimenekített pénzekkel összesen 320 milliárd dollár közpénzt nem fizettek be, az eltitkolt vagyon pedig megközelíti az Egyesült Államok és Japán teljes évi GDP-jét. John Christensen szerint az adóelkerülésben segédkező nagybankok között található a HSBC, a Citigroup, a Bank of America, a UBS és a Credit Suisse.

A jelentéshez a Világbank, az IMF, az ENSZ kereskedelmi szervezetének (UNCTAD) adatait használták fel, majd ezeket a számokat összevetették a tartalékvaluták és az arany iránti kereslet alakulásával, illetve privát bankári tanulmányokkal. A kutatás eredményeképpen azt találták, hogy – még szűken számolva is – 21 ezer milliárd dollárnyi be nem jelentett vagyonnal rendelkeztek a világ leggazdagabbjai 2010-ben.


Az adat értelmezéséhez fontos megjegyezni, hogy mindez csak a leggazdagabb polgárok vagyona, azaz a világvállalatok ennél jóval nagyobb offshore-állománya ebben nem szerepel. A TJN összesen 139 ország adatait dolgozta fel, és már az 1970-es évek végétől figyelemmel kísérte a kimentett vagyonok alakulását.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.