A Kapuvári Hús Zrt.-ben és a Kapuvári Bacon Kft.-ben is érdekelt Zsobrák Péter szerdán elmondta: várják, hogy a felszámolásról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedése után kiderüljön, ki lesz a Kapuvári Hús Zrt. felszámolója; vele akarnak egyezségre jutni az újraindulásról. „A Kapuvári Bacon Kft. hitelképes, olyan állapotban van, hogy egy viszonylag nagyobb, egymilliárd forint körüli hitellel bármikor újraindítható, és a társaság be van listázva a multiknál” – közölte, hozzátéve: ekkora összeggel be lehetne állítani a heti hatezer sertés feldolgozását jelentő ideális termelést, amellyel megtartható a kapuvári húskombinát jelenlegi 320 alkalmazottja.
Csak a felszámolás segíthet a kapuvári húskombináton?
A kapuvári húsgyárban szeptember elején többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a munka. A kormányszóvivői iroda szeptember 12-én bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi „felelőtlen garanciavállalások” miatt. A múlt hétfőn – a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később – újra megindult a feldolgozás a húsüzemben, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel.
Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője akkor azt mondta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába a cég, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban.
A többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látta a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását. A Kisalföld című lapnak Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos adóhatósági eljárás folyik ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll.
Visszavonták a fellebbezést
A Gyulai Húskombinát Zrt. számára reális alternatívaként a felszámolási eljárást vagy az öncsőd bejelentését jelölte meg Ruck János vezérigazgató szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján. Közölte azt is: az igazgatóság rendkívüli közgyűlést hívott össze október 26-ára, amikor felvázolják a tulajdonosi kör előtt a húsüzem lehetséges működési feltételeiről szóló alternatív forgatókönyveket.
A vezérigazgató elmondta: az elmúlt nyolc hónap pénzforgalmi terveinek kiértékelése alapján az üzem zökkenőmentes működéséhez, a megrendelések teljesítéséhez októbertől decemberig további 150-200 millió forint készpénzre lenne szükség, a bankok azonban nem adnak hitelt, és a tulajdonosi kör, a HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport sem hajlandó újabb forrásokat juttatni a húskombinát részére.
Ruck János szerint azért reális alternatíva a felszámolási eljárás vagy az öncsőd bejelentése, mert a termelés folyamatos lehet az adósságkezelés időtartama alatt. A társaságnak továbbra is folyamatosak a megrendelései, jelenleg a kapacitások nyolcvan százalékán dolgozik az üzem, a mintegy négyszáz dolgozó foglalkoztatása állásidők mellett folyamatos – tette hozzá. A vezérigazgató hangsúlyozta: az előzetes tárgyalások alapján egy elfogadható és mindenki számára előnyös forgatókönyv készült kormánnyal.
Kedden a Győri Törvényszék szóvivő bírája azt közölte, hogy várhatóan jogerőre emelkedik a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását elrendelő határozat, miután a társaság visszavonta az ellene benyújtott fellebbezést. A felszámolás elrendeléséről szóló határozat jogerőre emelkedésének megállapítása és a felszámolás közzététele egyúttal a felszámolás kezdetének időpontja is lesz – jelezte Máté Kinga.
A Győri Törvényszék szeptember 3-án meghozott határozatában rendelte el a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását. A határozattal szemben az adós fellebbezést nyújtott be, majd ezt visszavonta a bíróságra hétfőn megérkezett beadványában.
Nem csak a kapuvári húskombinát van nehéz helyzetben. Mint Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke korábban a Hír TV-nek elmondta, a magyar húsipar komoly pénzügyi problémákkal küzd, amely a két nagy múltú kombinát esetében is szükségessé tette az állami beavatkozást. Sok – a gyulai és a kapuvári húskombináthoz hasonlóan – rossz helyzetben lévő feldolgozóüzem van ma Magyarországon, s állapotuk nem függ attól sem, hogy hazai vagy külföldi tulajdonúak – mondta.