A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az átfogó elemzésben kimutatták, hogy Romániában – és kisebb mértékben Magyarországon – a szokásos szezonális ütemet jóval meghaladó, jelentős élelmiszer-drágulás érzékelhető.
A ház szerint ebben a két országban várható a legnagyobb ütemű élelmiszer-áremelkedés a következő negyedévekben. Csehországban ugyanakkor július óta a szezonálisan megszokott ütemhez közeli, Lengyelországban pedig attól jóval elmaradó élelmiszer-drágulás ment végbe. A JP Morgan elemzőinek számításai szerint az élelmiszer-ársokk október és 2013 közepe között Romániában 0,8 százalékponttal, Magyarországon 0,3 százalékponttal, Lengyelországban és Csehországban egyaránt 0,2 százalékponttal emeli a fogyasztói árindexet.
Az erősödő valutáknak köszönhetően kisebb az ársokk
A ház szakértőinek számításai szerint a globális gabonaárak emelkedésének hatása 4-8 havi késleltetéssel jelenik meg a hústermékek helyi fogyasztói áraiban, és ez az átszűrődő hatás Csehországban és Magyarországon a legjelentősebb.
A JP Morgan elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy a mezőgazdasági terményárak jelenlegi emelkedése eddig kisebb mértékű volt, mint a két előző – 2007-ben és 2010-ben tapasztalt – globális terményársokk idején. Emellett a drágulás mértéke a helyi valutákra átszámolva még kisebb, tekintettel arra, hogy a szeptemberrel végződött három hónapban a lengyel zloty 6,5 százalékkal, a cseh korona 6 százalékkal, a forint 5,8 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Romániában ugyanakkor kisebb ez a tompító hatás, mivel a román lej ugyanebben az időszakban csak 1,8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.
„Meglepő adatok”
Mindemellett Romániában 33 százalékos – az EU-tagállamok közül a legmagasabb – az élelmiszer-összetevő részaránya a teljes fogyasztói inflációs kosárban, ami szintén arra vall, hogy az inflációt Romániában befolyásolják a legnagyobb mértékben az élelmiszer-ársokkok a régióban – áll a JP Morgan londoni szakértőinek pénteki térségi szektorelemzésében.
A ház ugyanakkor kimutatta azt is, hogy a 2005 óta eltelt időszakban a feldolgozatlan élelmiszerek Magyarországon drágultak „messze a legnagyobb mértékben” a vizsgált négy gazdaság közül. A JP Morgan elemzői szerint ez „valamelyest meglepő”, mivel már eleve Magyarországon voltak a legmagasabbak az élelmiszerárak a régión belül. A cég adatai szerint tavaly az élelmiszer-árszint Magyarországon az EU-átlag 82 százaléka volt, Csehország esetében ugyanakkor ez az arány 79 százalék, Lengyelországban és Romániában 68 százalék volt 2011-ben.
Gyorsulhat az infláció
Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai a globális felzárkózó térség egészére kidolgozott, ugyancsak pénteken ismertetett hatáselemzésükben azt jósolták, hogy a világgazdaság felzárkózó régióiban emelkedni fog ugyan a teljes kosárra számolt infláció üteme a következő hat hónapban az élelmiszerek globális emelkedése miatt, ám ez a hatás várhatóan rövid ideig tart, és sokkal kisebb mértékű lesz, a közelmúltbeli globális élelmiszer-ársokkoké volt.
A ház elemzői szerint ha a globális élelmiszerárak a jelenlegi szinten stagnálnak, akkor Latin-Amerikában és Kelet-Európában – ahol az élelmiszerek a teljes inflációs kosárnak egyaránt mintegy a 25 százalékát teszik ki – a fogyasztói infláció 0,5-1 százalékponttal gyorsulhat a következő félévben.