Az elkövetkező két évben ebből az összegből megújítja szervezetét, működését, szolgáltatásszervezését az egyetem, bővül a zöldenergiaipar-tudásbázis, élelmiszer-ágazati kutatóközpont jön létre, és kialakítanak egy új élelmiszervédjegy-hálózatot is – ismertette a professzor. Két projektet – az élelmiszer-biztonsággal, illetve a zöldenergiával összefüggő programot – további öt hazai felsőoktatási intézménnyel együttműködve valósítanak meg.
Jávor András, az Élelmiszer-biztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés című, csaknem 1,6 milliárd forint támogatottságú projekt szakmai vezetője elmondta: a pályázat lehetőséget teremt az élelmiszer-biztonság és a gasztronómia területén folytatott képzés és kutatás összehangolt, egyidejű fejlesztésére.
A projekt keretében létrehozzák és közösen működtetik az élelmiszerkutató, marketing és szolgáltató tudásközpontot, csaknem 150 oktatási anyagot készítenek, emellett kidolgoznak egy, a hungarikum védjegyhez kapcsolódó jelölést, amelynek megszerzése „egyetemes” garanciát jelent majd az élelmiszerek minőségét illetően – közölte a projekt szakmai vezetője.
Szűcs Edit, a DE műszaki karának dékánja egy másik, a zöldenergiára vonatkozó felsőoktatási együttműködésről szóló projekt szakmai vezetője kifejtette: kutatási, oktatási és szolgáltatási tevékenységük összehangolásával, egy virtuális intézet létrehozásával bővíti zöldenergiaipar-tudásbázisát közösen az elkövetkező két évben csaknem 1 milliárd 300 millió forintos pályázati forrásból öt hazai felsőoktatási intézmény: a Debreceni Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.
A harmadik nyertes projekt a DE önálló fejlesztési terve, amelynek során megújítja szervezetét, működési folyamatait, szolgáltatásszervezését az egyetem annak érdekében, hogy a jelenleginél költséghatékonyabban és magasabb minőségben működtethető, fenntartható intézménnyé váljon. Bács Zoltán, a DE gazdasági főigazgatója, a projekt szakmai vezetője jelezte: a változások várhatóan ellensúlyozzák majd a hallgatói létszám csökkenése miatti bevételkiesést, egyben versenyelőnyt biztosítanak mind hazai, mind nemzetközi téren.
Elmondta: az elkövetkező két évben az Európai Unió csaknem 875 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés célja, hogy az intézmény növelje népszerűségét a hallgatók körében, szorosan illeszkedve a társadalmi-gazdasági elvárásokhoz, illetve az intézmény adottságaihoz és hagyományaihoz. A nemzetközi képzés bővítésével, valamint a hallgatók tanulmányi előmenetelét és munkaerő-piaci érvényesülését támogató szolgáltatások fejlesztésével az intézmény várhatóan erősítheti beiskolázási potenciálját és növelni tudja képzési eredményességét, sikerességét is.