Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: a korai fajták szüretelése a nagy meleg miatt kezdődött meg mintegy másfél héttel ezelőtt, védeni kell ugyanis a savakat a minőség megőrzése érdekében.
Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívan hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás mint károsító tényező.
Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növény-egészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmatfertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly. Az aszály a savak lebomlása miatt okoz gondot.
A munka dandárja most kezdődik – mondta a főtitkár. Emlékeztetett: a cserszegi fűszeres szedése is megkezdődött Soltvadkert környékén, azaz a kunsági borvidéken is megkezdődött a szüret. Horváth Csaba úgy vélte: ha az extrém meleg fennmarad, akkor ez azzal jár, hogy a közép- és a késői érésű fajták összeérnek, ami szervezési többletmunkával járhat. Ha napfényes, csapadékmentes hosszú ősz lesz, akkor a túlérett, töppedt szőlőből készülő borkülönlegességeknek lehet jó éve az idei – mondta.