Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A csalók miatt akadhattak el a támogatások

Újabb jogosulatlan földalapú támogatásigénylések miatt tesz feljelentést Budai Gyula.

Dénes Zoltán
2013. 12. 11. 4:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára megerősítette a lap azon információit, amelyek szerint az ügyben Újvári Miklós, a Világgazdaság felelős szerkesztője is érintett. Elmondta, azt követően fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy tudomására jutott, egyesek ismét olyan földekre adtak be támogatási kérelmet, amely területekhez semmi közük sincs. Szerinte a mostani esetek körülményei arra utalnak, nem egyszerű csalássorozatról van szó. Bizonyos körök – fejtette ki –, úgy tűnik, mindent megtennének azért, hogy kormányellenes hangulatot szítsanak a gazdák körében.

A gazdálkodók a jogosulatlan kérelmek miatt addig nem juthatnak hozzá a nekik járó támogatásokhoz, amíg a kifizetőügynökségként eljáró Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem tisztázza, ki a tényleges jogosult. Ez jelentős fennakadásokat okoz a szervezet működésében.

Budai Gyula meglátása szerint a gazdasági napilap vezetője nem lett volna képes egyedül véghezvinni cselekedetét, ehhez bűntársakra is szüksége lehetett, akik felkészítették rá, miként kell támogatást kérni, s megjelölhették azt is, mely területekre jelentse be igényét. A Magyar Nemzet kedden megkereste Újvári Miklóst is, aki azt mondta, nem kíván az ügyben nyilatkozni.

– Nem tartom véletlennek, hogy az önkormányzattól a családom által bérelt területre jelentett be jogosulatlan támogatási igényt a Világgazdaság című napilap kormányellenes cikkeiről ismert felelős szerkesztője – mondta a lap megkeresésére Péter Mihály. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének Pest megyei alelnöke arról számolt be, hogy a közelmúltban az érintett földeket, amelyeket a bagi önkormányzattól bérelnek, családi gazdaságuk műveli. A területre azonban „rájelentkezett” Újvári Miklós, mint a földet használó személy, gyepként megjelölve a szóban forgó birtokot, ami egyébként ugyancsak nem felel meg a valóságnak.

– A Világgazdaság vezető embere első megkeresésemre tagadta, hogy támogatási igényt jelentett volna be a kifizető ügynökséghez, majd másnap soron kívül beszerezte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól az ügyfélkódját – ami elengedhetetlen az ügyek intézéséhez –, és azonnal lejelentkezett a területről. Személyes találkozásunkkor adatainak jogosulatlan használatára hivatkozott, de amikor javasoltam neki, hogy tegyünk rendőrségi feljelentést, amit én, mint ügyvéd megszerkesztek a részére, ettől fölöttébb idegesen elhatárolódott, s kérte, az ügyben ne tegyek jogi lépéseket – vázolta fel a történteket Péter Mihály. Mint mondta, később megtudta, hogy Újvári Miklós más Pest megyei területekre is támogatási kérelmet nyújtott be. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácsadóitól úgy értesült, hogy nem elszigetelt esetről van szó. Csak Pest megyében többtucatnyi esetről tudnak, amikor erre semmilyen jogosultsággal nem rendelkező személyek, szinte kivétel nélkül 30-31 hektáros területekre adtak be támogatási kérelmeket. Ez pedig jelentősen lelassítja a támogatások kifizetését, mivel a vidékfejlesztési hivatal minden ilyen esetben köteles lefolytatni a jogosultsági vizsgálatokat.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Fővárosi Főügyészség arról tájékoztatott, hogy már több mint negyven cég érintettségét vizsgálják a vidékfejlesztési tárca korábbi bejelentése nyomán, amelynek következtében négy személyt gyanúsítottak meg, köztük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik volt vezetőjét. Az ügyészség – jogosulatlan földalapú támogatások igénylése miatt – még október közepén rendelt el nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete, valamint hivatali visszaélés bűntett gyanújával. Az ügy részleteiről Budai Gyula annak idején azt mondta, a szóban forgó bűnözői körök az idén hoztak létre olyan gazdasági társaságokat, amelyek május 15-e után olyan terültekre adtak be támogatási kérelmeket, amelyekhez semmi közük nem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.