A vágópontok a vidékfejlesztésben is fontosak

A helyi húsigényeket kielégítő vágópontok a vidékfejlesztésben is fontos szerepet töltenek be.

NT
2013. 12. 04. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vágópontok kielégíthetik az őstermelők, kistermelők igényeit, az egyszerűsített szabályok pedig lehetővé teszik az általuk előállított termékek piacra jutását is – mondta a politikus. Az országban számos nagy kapacitású húsüzem található, ezek azonban 100-120 kilométerre találhatók egymástól. A kisebb kapacitású vágópontok segítik a vidék sokszínűségének megőrzését, és a helyi termékek előállítását – közölte az államtitkár.

A helyi termékek terjedése nemcsak az élelmiszer-biztonság szempontjából fontos, komoly a környezetvédelmi jelentősége is, hiszen nem kell az árut sok száz kilométerre szállítani, pazarlóan csomagolni – tette hozzá V. Németh Zsolt. A jogszabályok immár lehetővé teszik, hogy a helyben előállított élelmiszer-alapanyagokat közbeszerzési eljárás nélkül fölhasználhassák a közétkeztetésben, és egyszerűsített szabályok mellett értékesítsék a termelés 40 kilométeres környezetében – tudatta a politikus.

Az államtitkár közölte, december elején 10 milliárd forintos nagyságrendű pályázati forrás nyílik meg többek között állattenyésztési, élelmiszer-ipari fejlesztések támogatására, korszerű eszközök, technológiák beszerzésére.

Farkas Sándor (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője, a Kinizsi 2000 Zrt. vezérigazgatója elmondta, az agrárvállalkozás a fábiánsebestyéni önkormányzattal közösen hozta létre a Fábiánsebestyéni Húsüzem Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A cég sikeres pályázatot nyújtott be egy a korábban bezárt húsüzem mellett egy vágópont kialakítására.

A 64 millió forintos beruházással, 25 millió forintos uniós támogatással kialakított vágóponton a tervek szerint heti száz sertést, juhot és húsz szarvasmarhát vágnak majd állandó orvosi felügyelet mellett – közölte a vezérigazgató. Hozzátette: a vágóponton lehetőség lesz bérvágásra is.

Szintén pályázati támogatással tervezik a korábbi húsüzem újraindítását, így a közeljövőben már magasabb feldolgozottságú termékekkel is megjelenhetnek a piacon – közölte Farkas Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.