Megugrott a magyar halfogyasztás

Az élelmiszerágazaton belül mintegy 20 százalékkal nőtt, de még bőven van tennivaló.

KG
2013. 12. 09. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor kiemelte: azért döntöttek a kezdeményezés folytatása mellett, hogy a tavaly óta közel 1 kilogrammal fejenként 5 kilogrammra bővülő éves halfogyasztás tovább növekedjen. Ezen belül az is fontos lenne, hogy a mainál gyakrabban és több hazai hal kerüljön a magyar családok asztalára – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az ágazat képes kiváló minőségű termékek előállítására, és az utóbbi időben bővült a választék, konyhakész áruból is egyre több jut el a boltok polcaira. A 2012-ben előállított 21 460 tonna étkezési hal mennyisége az idén várhatóan ugyancsak emelkedik, a becslések szerint mintegy 10-15 százalékkal – közölte a tárcavezető. Rámutatott: bízik abban, hogy az ágazat sikeres évet zár, amelynek egyik jele az is, hogy a 36 800 hektárnyi nyilvántartott területből 7 százalékkal, 25 000 hektárra nőtt a feltöltött, termelésre használt halastavak összterülete Magyarországon.

Fazekas Sándor arról is beszélt: az új halgazdálkodási törvény folyamatosan vizsgázik a gyakorlatban, és ennek tapasztalatai alapján megteszik a szükséges kiigazításokat. Emellett bizonyos részletkérdéseket – így például a halradar használatának feltételeit – a végrehajtási rendelet tisztázza majd – ígérte kérdésre válaszolva.

Az utóbbi években folyamatosan nő a haltenyésztés volumene Magyarországon – mondta korábban Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

 

December közepéig mindenképpen bekerül a Balatonba a szükséges halmennyiség – közölte Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. igazgatója a Lánchíd Rádióban.

Emlékeztetett: a napokban határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon. A lépést az indokolta, hogy a hasznosítót sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását – fogalmazott.

Követendő példaként említette a Tisza-tavi modellt, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával 4 éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot. Végül a miniszter felhívta a figyelmet a VM új halmarketing-kiadványára is, mely Magyar halat az asztalra címmel a honi halfajokat és azok elkészítését ismerteti.

A tájékoztatón Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta: a hazai piacon 36 százalékot tesz ki a magyar tógazdasági, míg 14 százalékot a természetes vizekből származó hal fogyasztása. A fennmaradó 50 százalékot import fagyasztott halból értékesítik a kereskedők.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt feladatának tekinti az arányok javítását, hasonlóan a jelenleg országszerte összesen 3500 tonna éves kapacitással működő 31 magyar halat feldolgozó üzem mennyiségének és kibocsátási volumenének bővítését – jelentette ki az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.