időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Több figyelmet kell szentelni a szőlő- és borágazatnak

NT
2013.12.04. 17:58

Az országban több mint 6 ezer borászat működik, és a hegyközségi tagok száma is meghaladja a 70 ezret.

A Fidesz Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatósága által szervezett szakmai konferencia része annak a célkitűzésnek, amely aktív, párbeszéden alapuló kapcsolatot kíván fenntartani a különböző társadalmi csoportok, civil- és szakmai szervezetek, valamint a Fidesz és a kormányzat között – mondta az igazgató.

Hozzátette: a szőlő- és borágazatra az elmúlt három és fél évben nagyobb figyelem irányult mind az Országgyűlésben, mind a kormányon belül. Ennek köszönhetően hatékonyabb lett az ágazat érdekképviselete belföldön és az unióban.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: Magyarország sikeresen képviselte érdekeit az EU-ban a szőlő újratelepítési jogok és az ágazati támogatások vonatkozásában. Emellett létrejött az új hegyközségi törvény, amely aktív szakmai párbeszéd nyomán formálódott.

Több olyan döntés is született, amely hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek az ágazatban az adminisztrációs terhek. Fontos lépések történtek az eredetvédelem területén is, megkezdődött a szőlészeti és borászati kutatás megújítása, valamint a mezőgazdasági alkalmi munkavállalást ugyancsak sikerült leegyszerűsíteni, és az Országgyűlésben létrejött a szőlészeti és borászati albizottság – mondta Nyitrai Zsolt.

Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos összegzésében kiemelte, hogy felkészületlenül érte az ágazatot a januárban életbe lépett hegyközségi törvény.
Működés közben kellet a rendszert átalakítani, ami szemlélet- és filozófiaváltást jelentett, a személyi viszonyok átalakulásával és átalakításával is járt – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a hegyközségi rendszer megújítása mellett fontos célkitűzésként fogalmazódott meg a magyar borok piacra jutásának az eddiginél hathatósabb támogatása.

Horkay András, az Országos Borszakértő  Bizottság elnöke azt tartotta fontosnak megemlíteni, hogy a testület segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a helyi borbíráló bizottságok munkáját, és részt vesz az országimázs-építésben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.