Így kell tárgyalni az IMF-fel

Bemutatták a Sakk és póker – krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyvet.

BL
2014. 03. 11. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sakk és póker – krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyv szerzője Wiedermann Helga, aki évekig kabinetfőnökként dolgozott Matolcsy György mellett, amíg utóbbi a nemzetgazdasági miniszteri posztot töltötte be. A könyvbemutatón Orbán Viktor miniszterelnök mellett részt vettek a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagjai is.

Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője kiemelte: a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyv akár kézikönyvnek is tekinthető: hogyan kell tárgyalni az IMF-fel? Azt is bizonyítja, hogy a pénzügyi függetlenség jóval fontosabb, mint az esetleg kedvező kamatok – tette hozzá.

A különböző valuta- és gazdasági válságok is azt bizonyították, hogy egy-egy ország csak akkor tudott igazi gazdasági eredményeket felmutatni, saját lábára állni, ha azt követően, hogy levált valamilyen IMF-es programról, többet nem került a Nemzetközi Valutaalappal hitelkapcsolatba – mondta. Példaként Törökország és Oroszország esetét hozta fel Barcza György.

Arról is beszélt, hogy véleménye szerint a Gyurcsány-kormánynak annak idején úgy kellett volna megkötnie a Nemzetközi Valutaalappal a szerződést, hogy Magyarország 10 év alatt évi 2 milliárd eurót fizessen vissza. Ehelyett az akkori szocialista kormány a megállapodásban 2010-től évi 4 milliárd euró törlesztését vállalta, és az ilyen gyors ütemű visszafizetés kockázatot jelent – tette hozzá az egykori banki vezető elemző.

A könyvből elsőként a Magyar Nemzet közölt részleteket, a cikket itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.