Eltűnőben a munkanélküliség Vas megyében

Az elmúlt év azonos időszakához képest 40 százalékkal csökkent az álláskeresők száma.

VZ
2014. 04. 28. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban 5880 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 740-nel kevesebb, mint egy hónappal korábban. Az elmúlt évek hasonló időszakában az álláskeresők számának csökkenési üteme nem érte el a 10 százalékot. A regisztrált álláskeresők számának jelentős csökkenése döntően a korábbi éveknél lényegesen több munkalehetőséget biztosító téli közfoglalkoztatási programok eredménye.

A regisztrált álláskeresők száma a legnagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal Vasvár körzetében csökkent február óta, a többi kirendeltség területén pedig 10 százalék körüli volt a mérséklődés. A munkaügyi központ adatai szerint a tavasz utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 5 százaléka volt munkanélküli Vas megyében, míg februárban 5,7 százalék, tavaly márciusban pedig 8,1 százalék volt a mutató. A munkanélküliségi ráta márciusban Vasvár térségében volt a legmagasabb (9,8 százalék), míg a legalacsonyabb, 4,1 százalék Szombathely térségében.

Az év harmadik hónapjában összesen 848-an váltak nyilvántartott álláskeresővé, csaknem 84 százalékuk munkaviszonya elvesztését követően jelentkezett a kirendeltségeken. A nyilvántartási rendszerből mintegy 1588-an léptek ki. A regisztrációból kikerülő álláskeresők 45 százaléka tudott elhelyezkedni, egyharmaduk közfoglalkoztatás keretében talált munkát.

Az álláskeresők (5880 ember) 11 százaléka pályakezdő. A fiatal álláskeresők között közel azonos számban és arányban fordulnak elő a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők és a szakközépiskolát, technikumot végzettek. A fiatalok közül minden ötödik rendelkezik szakmunkás-bizonyítvánnyal, a gimnáziumban érettségizettek aránya meghaladja a 10 százalékot, míg a diplomásoké 10 százalék alatti.

Márciusban 1160 új álláslehetőséget jeleztek a foglalkoztatók; 540-hez igényeltek támogatást, 620-at pedig támogatás nélkül kínáltak. A támogatott elhelyezkedési lehetőségek bővülése döntően az induló közfoglalkoztatási programok munkaerő-szükségletének az eredménye. A legtöbb álláslehetőséget, a teljes megyei kínálat mintegy négytizedét Szombathelyen jelezték a munkaadók.

A támogatott üres álláshelyek nagyobb részét a közfoglalkoztatók, döntően az önkormányzatok ajánlották, míg támogatás nélkül elsősorban a feldolgozóipar és a kereskedelem területén volt lehetőségük az álláskeresőknek az elhelyezkedésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.